Sindikati: HT će pokrenuti val otkaza zbog čiste pohlepe

Tri sindikata koja okupljaju zaposlene u HT-u najavila su prosvjede i sindikalne akcije protiv Uprave HT-a zbog najave otpuštanja ukupno 684 radnika.

Uprava HT-a odlučila je da će u sklopu rješavanja problema tehnološkog viška 450 radnika dobiti otkaze uz otpremnine koje u prosjeku iznose 360.000 kuna bruto, a također neće produljiti ugovore o radu za još 234 radnika koji su zaposleni na određeno vrijeme.

U HT-u nema tehnološkog viška, tvrde sindikalni čelnici, budući da kompanija za obavljanje različitih poslova koristi čak 1102 studenta, a lani su njezini radnici imali ukupno 112.000 prekovremenih sati. Osim toga, HT ne gasi poslove u kojima je proglasio tehnološki višak nego angažira vanjske izvođače i kooperante.

Veći profit

Jedini uzrok za novi val otkaza je pohlepa, jer Uprava HT-a mora većinskom vlasniku Deutsche Telekomu i ostalim dioničarima isporučiti veći profit nego prošle godine kada je ostvarena dobit od dvije milijarde kuna. Zbog toga se HT pretvorio u "najuspješniju tvornicu tehnološkog viška u Hrvatskoj", poručuju sindikalci.

Izvest ćemo radnike na zagrebačke ulice najvjerojatnije 19. siječnja, kada bi trebali prosvjedovati pred Hoto tornjem, gdje je sjedište HT-a, i njemačkim veleposlanstvom, jer se Deutsche Telekom ne ponaša tako prema svojim radnicima u Njemačkoj, rekao je predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Juko Cikojević.

U vrijeme kada je Deutsche Telekom postao većinskim vlasnikom HT-a u kompaniji je bilo zaposleno 11.400 ljudi a danas je taj broj spao na 5.723 radnika, napominju sindikalci, što pokazuje kako Uprava HT-a na čelu s Ivicom Mudrinićem shvaća društveno odgovorno poslovanje. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox