Sindikati izlaze na ulice: Živi zid za obranu 70 tisuća radnika

Foto: Ilustracija/Jurica Galoic/PIXSELL

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatska udruga sindikata (HUS) organizirat će u četvrtak, 22. studenog, na Markovu trgu prosvjed za obranu 70.000 radnih mjesta u tvrtkama koje posluju s problemima. 

Prosvjed pod nazivom "Živi zid za obranu radnih mjesta: posao i plaća, a ne burza" organizira se zbog radnika u sedamdesetak tvrtki koje imaju problema s nelikvidnošću, kao upozorenje Vladi da ne dopusti daljnje propadanje hrvatske industrije, poručili su čelnici dviju sindikalnih središnjica na konferenciji za novinare. Na prosvjedu koji će trajati od 12 do 13 sati očekuje se oko 1500 članova sindikata udruženih u te dvije središnjice, ali predstavnike ostalih središnjica koji bi trebali posvjedočiti o sindikalnoj solidarnosti, koje u posljednje vrijeme ima sve manje.

Ne želimo dopustiti da brojne tvrtke u problemima, u kojima je država najveći vjerovnik, završe u stečaju poput Gredelja. Umjesto da budu prepuštene same sebi ili da Vlada postavlja politički podobne Uprave, država mora pronaći rješenje za svaku od njih, bez obzira radi li se o restrukturiranju ili privatizaciji, koje će sačuvati radna mjesta, istaknuo je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Sindikati od Vlade traže pokretanje proizvodnje, donošenje politike reindustrijalizacije i utvrđivanje strategije razvoja Hrvatske i pojedinih sektora. Također zahtijevaju mjere za očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, kao i uspostavu sustava koji će jamčiti isplatu svih dijelova plaće radnika. Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević zamjerio je Vladi i što nije uvela porez na financijske transakcije, pa je bankama dopušteno neoporezovano iznošenje "bezobrazno visokog" profita iz Hrvatske. Vlada je najavljivala investicije, no sudeći po ponašanju banaka, investitori bježe od Hrvatske, dodaje Matijašević.

Svi pokušaji pregovora s Vladom i resornim ministrima zasad ne uspijevaju, a najnedostupniji čovjek u Vladi je upravo onaj koji je zadužen za gospodarstvo - Radimir Čačić, upozorio je predsjednik HUS-a. Sindikati i dalje očekuju socijalni dijalog pa su u vezi s time uputili Čačiću pismo. Matijašević je također kritizirao Vladu zbog najava da bi ministrima mogle biti srezane plaće na minimalac, ocjenivši to "neozbiljnim, jeftinim populizmom i demagogijom". (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox