Sindikati odlučni o bojkotu GSV-a, žele razgovarati s Ostojićem

Današnja sjednica Gospodarsko-socijalno vijeća (GSV) odgođena je zbog nedolaska predstavnika sindikata koji najavljuju da će bojkotirati GSV sve dok na sjednicu ne dođe ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i objasni im jučerašnju policijsku intervenciju protiv radnika i sindikalaca Jadrankamena.

Prihvatili smo zahtjeve sindikata da se u dnevni red uvrste cijene energenata i postupanje policije u slučaju Jadrankamena, no oni nisu došli iako smo osigurali relevantnu osobu koja može dati sve podatke o postupanju policije, rekao je ministar Mirando Mrsić koji to tumači kao sindikalnu ucjenu, a dodaje kako ''Vlada neće podleći ucjenama''.

Mrsić je odbio i zahtjev predsjednika Hrvatske udruge sindikata Ozrena Matijaševića za Vladinom isprikom. Policija je postupala prema nalogu suda, pa o tome nemamo što razgovarati, kazao je Mrsić.

Izrazio je žaljenje što sindikalni predstavnici nisu došli na sjednicu na kojoj su trebale biti razmotrene neke važne teme, poput programa rada GSV-a u kojem bi definirali zakone koji će se donositi tijekom ove godine i sudjelovanje socijalnih partnera u njihovoj izradi, izvješća Državnog inspektorata o radu na crno i smjernica za izradu Ovršnog zakona.

S njime se slaže i čelnik Hrvatske udruge poslodavaca Ivan Ergović koji ističe da je u trenutnoj situaciji u Hrvatskoj socijalni dijalog vrlo važan. Donijeli smo zakone koje treba poštivati, pa ako je sudac odredio stečajnog upravitelja mora mu se omogućiti da radi svoj posao, komentirao je Ergović "slučaj Jadrankamen".

Sindikati ustrajni

Sindikalci su pak ponovno poručili da neće sudjelovati u radu GSV-a, već su spremni i na dugotrajni bojkot, dok se na sjednici ne pojavi ministar unutarnjih poslova.

Inzistiramo da na GSV dođe Ostojić i objasni zašto se nad radnicima i sindikalcima Jadrankamena tako brutalno provodio zakon, a već 20 godina se zakon ne provodi nad onima koji su opljačkali i uništili brojne tvrtke, a koji zbog toga ne odgovaraju pred sudom niti moraju vratiti opljačkani novac, izjavio je Hini koordinator sindikalnih središnjica Mladen Novosel.

Iako priznaje da su današnje teme na GSV-u važne za hrvatsko radništvo, Novosel ističe da je dan nakon brutalne intervencije policije sindikalcima nemoguće sjesti za stol s Vladom koji smatraju odgovornom za to, te da ne prihvaćaju dolazak nikoga drugoga osim ministra Ostojića. (Hina/jh)

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox