Sindikati: Ova Vlada bi zbog jednog svog vojnika ubila 100 seljana

Četiri sindikata javnih službi, koji su odbili potpisati Dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, vjerojatno neće prihvatiti Vladin prijedlog da se taj spor riješi arbitražom, a Vladu optužuju za odmazdu, ucjene i prijetnje.

Čelnici sindikata osnovnih škola, srednjih škola, znanosti i visokog obrazovanja, te medicinskih sestara, na današnjoj su konferenciji za novinare najavili da najvjerojatnije neće prihvatiti Vladin prijedlog za arbitražu u kojem stoji da bi Vladu zastupali Neven Mimica i Mirando Mrsić, dva predstavnika trebaju izabrati sindikati, a za neovisnog arbitra se predlaže jedan od profesora radnog prava - Viktor Gotovac ili Ivana Vukorepa.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio je da njegov sindikat ne prihvaća arbitražu jer za to nema nikakvih pravnih temelja, niti u sindikatu postoji interes za to. Čelnici ostalih triju sindikata moraju se još konzultirati sa svojim stručnjacima ali također najavljuju odbijanje arbitraže.

Mihalinec je oštro optužio Vladu za ucjene i zastrašivanje, ustvrdivši da nad njihovim članstvom provodi odmazdu kao nekada njemački nacisti koji su "za jednog svojeg vojnika ubili 100 seljana".

No, "odmazde, prijetnje i ucjene" neće proći, već će samo izazvati pojačani otpor našeg članstva, poručili su sindikalni čelnici koji tvrde kako im svakodnevno "sa svih strana stiže samo potpora".

Tko je zaoštrio odnose?

Na novinarski upit je li ih članstvo podržalo i u takvom zaoštravanju odnosa prema Vladi, nakon kojega se umjesto kompromisa mogu očekivati samo sve žešći socijalni sukobi i štrajk, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić odgovorio je da "nisu sindikati zaoštrili s Vladom nego je Vlada zaoštrila s njima".

Sindikati neće popustiti zbog Vladinih prijetnji da će zbog nepotpisivanja Dodatka TKU-u, u kojem se trebaju odreći dobrog dijela materijalnih prava, zaposlenima u odgoju i obrazovanju prestati isplaćivati dodatak za složenost poslova od 3, 5, 7 i 9 posto. Umjesto toga, Ribić je najavio da će Sindikat znanosti i visokog obrazovanja u tom slučaju tražiti da se njegovim članovima dodatak od 2,3 posto, koji trebaju početi primati od 1. srpnja, ne isplaćuje do 1. siječnja iduće godine.

Bez arbitraže, raskid TKU-a?

U vezi neslužbenih informacija da bi se uskoro trebao sastati s prestavnicima HDZ-a Ribić je rekao kako su na taj sastanak pozvani čelnici svih sindikalnih središnjica, a "mi se odazivamo pozivu svih stranaka, pa i HDZ-a".

Mi s HDZ-om nemamo ništa, triput smo štrajkali protiv HDZ-a, a jedanput protiv SDP-a, i bili bi glupi kada bi dozvolili da naše akciju dobiju političku pozadinu jer bi nam se raspala homogenost članstva, kazao je Ribić.

U slučaju da ne uspije arbitraža, Vlada je ranije najavila da će pokrenuti postupak raskida TKU-a te da će nakon otkaznog roka od tri mjeseca smanjiti plaće javnih službenika za 10 posto, kako bi ostvarila predviđene uštede u ovoj godini od dvije milijarde kuna. (Hina/jk)

 

 

 

Foto: predstavnici sindikata (Marko Lukunic/PIXSELL)

 

 

 

 

 


 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox