Sindikati: Poskupljenje struje izazvat će domino efekt poskupljenja

Nezavisni hrvatski sindikati izrazili su danas zabrinutost zbog najave u medijima o skorom poskupljenju struje, te apelirali na premijera Zorana Milanovića da "ne da zeleno svjetlo poskupljenju električne energije".

Bez obzira što mnogi gospodarski i energetski stručnjaci i analitičari godinama upozoravaju da cijene energenata ne mogu i ne smiju biti socijalna kategorija, NHS ističe kako ne možemo zatvarati oči pred činjenicom da u Hrvatskoj cijene energenata jesu i trebaju ostati socijalnom kategorijom dok se ne stvore uvjeti za povećanje standarda građana, što bi im olakšalo plaćanje većih računa za energiju.

Cijene goriva već streme prema nebu, a ostaju bez Vladine intervencije, očito je na počeku i poskupljenje plina (za što također očekujemo da ne date odobrenje), sad još i struja… A tu su već i povećane cijene režija, hrane, povećane rate kredita zbog povećane kamate i sl., stoji u pismu NHS-a upućenom Milanoviću.

Domino efekt

U vrijeme kada tri četvrtine građana ima problema s pokrićem redovnih mjesečnih troškova i kad je Hrvatska još uvijek u dubokoj gospodarskoj i socijalnoj krizi, svako poskupljenje struje izazvat će domino efekt, lančanu reakciju poskupljenja roba i usluga, tvrdi NHS.

To će biti udar i na posrnulo gospodarstvo, kojem treba predah i potpora za izlazak iz krize, a ne da ga poskupljenje struje dodatno povuče prema dnu. Osim toga, nakon povećanja PDV-a to je još jedan poticaj za podizanje cijena, jer gospodarstvo više nema unutarnjih rezervi kojima to može amortizirati. A sve to prelit će se na građane koji će takvo povećanje osjetiti i platiti dva puta, kroz povećane cijene roba i usluga, te kroz povećane kućne račune, kaže NHS.

Stoga NHS upozorava Milanovića na pogubne posljedice najavljenog poskupljenja struje, koje će se snažno odraziti na većinu građana, među kojima nezaposlene, umirovljenike, radnike koji ne primaju plaće, radnike koji imaju plaće daleko ispod prosječne, ali i radnike koji imaju prosječna primanja ili nešto viša od prosječnih, kao i na rastući broj ljudi potonulih u siromaštvo. (Hina/jk)

 

 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox