Sindikati prijete Vladi: Pripremamo veliki štrajk

Čelnici sindikata osnovnih i srednjih škola, znanosti i visokog obrazovanja, te medicinskih sestara zaprijetili su Vladi razdobljem "socijalnih nemira, borbe, otpora i rata" zbog njezine odluke da otkaže Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe.

Provodimo ozbiljne pripreme za štrajk i prosvjede, kao i za pravnu bitku, koji će trajati sve dok nam Vlada ne vrati oteto i ne potpiše pravedan TKU, upozorio je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec na konferenciji za novinare. Već ovoga tjedna sindikati će pokrenuti postupak pravnog osporavanja otkaza TKU-a, a do kraja mjeseca dići će tužbe protiv Vladine odluke o ukidanju dodatka za složenost poslova od 3, 5, 7, i 9 posto, najavio je Mihalinec.

Vlada je u ponedjeljak otkazala TKU, nakon što je propao proces mirenja, te najavila da pokreće kolektivne pregovore o novom TKU-u u kojem će ponuditi isto ono što nezadovoljni sindikati nisu htjeli prihvatiti ni prvi puta - smanjenje materijalnih prava u ovoj i idućoj godini u zamjenu za očuvanje plaća u iduće četiri godine. Sindikati zdravstva, liječnika, kulture i socijalne skrbi, koji su i tijekom prvih pregovora prihvatili Vladinu ponudu, najavili su da će potpisati takav TKU jer im je važnije sačuvati plaće nego se s Vladom natezati oko božićnica i regresa, budući im je jasno da se u vrijeme krize ionako nečega moraju odreći. Ti su sindikati danas od svojih kolega zaradili etiketu "žutih sindikata" jer se navodno spremaju potpisati TKU kojeg nisu ni vidjeli. Čelnici buntovnih sindikata poručili su pak da će sudjelovati u pregovorima o novom TKU-u ali ga neće potpisati.

Iste plaće, ali bez božićnica i regresa

Vlada je sa sindikatima državnih službi prošlog mjeseca potpisala kolektivni ugovor u kojem im jamči sadašnju razinu plaća u iduće četiri godine, a zauzvrat su oni pristali ostati bez dvije božićnice i jednog regresa, te na smanjenje jubilarnih nagrada, dnevnica i naknade za prijevoz. O eventualnom vraćanju tih prava razgovarat će se nakon što Hrvatska izađe iz krize.

Isto je Vlada ponudila i javnim službama u Dodatku TKU-u za javne službe, no pristanak je dobila samo od četiri sindikata, dok su Sindikat učitelja, Sindikat srednjih škola, Sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Sindikat medicinskih sestara, koji su udruženi u Maticu hrvatskih sindikata, zatražili da im se sva ta prava isplate retroaktivno.

Budući da se dogovor nije mogao postići, pristupilo se postupku mirenja koji je također propao, nakon čega je Vlada otkazala TKU, a pritom je iz njezinih redova najavljeno kako bi se radi realizacije predviđenih ušteda u proračunu prosvjetarima, znanstvenicima i medicinskim sestrama mogle srezati plaće za 10 posto. (Hina/HT)

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox