Sindikati protiv privatizacije HPB-a i Croatia osiguranja

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uputili su danas pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem se protive najavljenoj privatizaciji Hrvatske poštanske banke (HPB) i Croatia osiguranja i traže javnu raspravu o tom pitanju.

Nevezano uz pohvale Svjetske banke, izjavu Misije MMF-a, rupe u proračunu i slično, tražimo da se prije nastavka privatizacije i mogućih diskontnih prodaja nacionalnog blaga provede javna rasprava i nakon toga donese strategija nastavka privatizacije, jer to izlazi izvan okvira Vlade i vlasti, ističe NHS u pismu.

Sindikat se protivi tezi o "državi kao lošem gospodaru" jer se u bilo kojoj razvijenoj demokratskoj zemlji može naći niz primjera državnog vlasništva nad velikim, značajnim i vrlo uspješnim tvrtkama.

Ako je država "po naravi loš gospodar", pa imovinu treba rasprodati, zašto državno vlasništvo nije smetnja u Njemačkoj u čijem financijskom sustavu prevladavaju institucije u državnom vlasništvu? Zašto Srbija vraća u državno vlasništvo telekomunikacijskog operatera i dokapitalizira svoju komercijalnu banku? Nije valjda da, ako je nešto dobro za Njemačku i Srbiju, nije i za Hrvatsku, pita NHS.

HPB je nakon lošeg vođenja dokapitalizirana te je prebrodila krizu, tako da je to danas stabilna banka u državnom vlasništvu koja u ukupnom bankarskom sustavu ima malo više od četiri posto tržišnoga udjela, nasuprot gotovo cjelovitog stranog vlasništva nad ostatkom bankarskog sektora.

HPB se može sama financirati

Nejasno je odakle teza o nužnosti dokapitalizacije HPB-a kao preduvjeta za nastavak uspješnog poslovanja kada je nakon zadnje dokapitalizacije to pitanje uspješno riješeno i trenutno je kapitalizirana iznad minimuma kojeg propisuju međunarodna regulacijska tijela i nacionalni regulatori, napominje NHS.

Bude li potrebno, HPB može sama financirati svoj daljnji razvoj internom dokapitalizacijom kroz zadržanu dobit, što je u svijetu poznata praksa koju primjenjuju poznate financijske institucije.

Isto vrijedi za Croatia osiguranje, vrijednu domaću osiguravajuću kuću s dobrim tržišnim udjelom i stabilnom dobiti koja se, ukaže li se potreba, također može interno dokapitalizirati kroz zadržanu dobit.

Osim toga, Croatia osiguranje baštini dugogodišnju tradiciju, ne samo imena, nego i poslovanja. Od davne 1884. godine stabilno posluje, nepromijenjena imena, dok se u međuvremenu na području Hrvatske promijenilo nekoliko država i režima, ističe u pismu NHS. (Hina/jh)

 

 

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox