Sindikati traže raspisivanje referenduma o kolektivnim ugovorima

Četiri sindikalne središnjice uputile su predsjedniku Hrvatskog sabora Borisu Špremu i saborskim zastupnicima pismo u kojem traže raspisivanje referenduma o produženoj primjeni pravnih pravila iz kolektivnih ugovora.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske u pismu podsjećaju da su prije dvije godine prikupili 717.149 potpisa za raspisivanje referenduma s pitanjem Jeste li za zadržavanje važećih zakonskih odredbi o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima i otkazivanju kolektivnih ugovora.

Povod prikupljanju potpisa bio je prijedlog izmjena Zakona o radu u dijelu koji se odnosi na produženu primjenu kolektivnih ugovora koji je tadašnja Vlada uputila u saborsku proceduru. Kada je bilo izvjesno da su sindikalne središnjice prikupile dovoljan broj potpisa, Vlada je povukla prijedlog, a Ustavni sud zaključio da više nema razloga za održavanje referenduma, kaže se u pismu. Ovih je dana taj razlog ponovo aktualiziran jer Vlada upućuje Saboru Nacrt prijedloga Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, kojim mijenja ne samo Zakon o radu, među ostalim i u dijelu produžene primjene kolektivnih ugovora, već i sve važeće kolektivne ugovore. HUP i sindikalne središnjice suglasne su da izmjene jednog zakona drugim vode u pravnu nesigurnost, ali Vlada to nije uvažila, upozoravaju sindikati.

S obzirom da Zakonom o referendumu nije propisan rok u kojem se temeljem izjašnjavanja birača treba raspisati referendum, a razlog prikupljanja potpisa ponovo je aktualiziran, sindikalci traže da temeljem 717.149 potpisa Sabor raspiše referendum i utvrdi volju građana u tom pitanju. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox