Sisačka industrija čekat će plin 60 dana

Obnova opskrbe plinom tvrtki u Južnoj industrijskoj zoni Sisak očekuje se za oko 60 dana, izjavio je pomoćnik ministra gospodarstva Alen Leverić.

Nakon sastanka s predstavnicima oštećenih tvrtki iz sisačke južne industrijske zone, te Plinacroa, tvrtke Prirodni plin, HEP toplinarstva, MONTOGIM-Plinare, CMC-a Sisak, Grada Sisak i županija, Leverić je rekao da je uzrok obustave isporuke propuštanje mreže na stotinjak mjesta.

Kazao je kako je mreža zatvorena zbog sigurnosti te kako se rješenje traži u dva smjera - prvi je potpisivanje sporazuma između korisnika industrijskog plinovoda o pravu služnosti, što se očekuje do kraja tjedna, a drugi akcija Plinacroa i HEP Toplinarstva koji će obaviti određena prespajanja cijevi. To bi trebalo biti gotovo za oko 60 dana i u tom roku je realna obnova opskrbe plinom, kaže Leverić.

Na pitanje je li to predug rok za tvrtke koje su ostale bez plina, odgovorio je da su tvrtke nakon što je otkriveno da plin ispušta, odmah bile obaviještene i zamoljene za prelazak na alternativne energente. Dodao je da neće sve čekati 60 dana nego se priključivati kako se mreža bude razvijala. Američki CMC, koji napušta sisačku željezaru, obustavio je jučer isporuku plina za 27 tvrtki s gotovo 800 zaposlenih u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni što za one tvrtke koje plin koriste kao glavni energent znači obustavu proizvodnje.

Obustava isporuke plina je bila najavljena, ali plinsku mrežu distribucije od CMC-a nitko nije preuzeo. Naime, još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, a i mreža je u vrlo lošem stanju i nužna joj je temeljita sanacija. Tehničkim je pregledom ustanovljeno kako mreža propušta na stotinjak mjesta, pa je njeno korištenje već postalo opasno. Zbog zatvaranja plinske mreže najveću će štetu imaju članice C.I.O.S. grupe. Tako je, primjerice, ljevaonica Felis produkti s 85 radnika, koja koristi plin kao glavni energent, obustavila proizvodnju čeličnih odljevaka. Prema jučerašnjim podacima, proizvodnja je obustavljena i u tvrtki Swisslion d.o.o., čije peći za proizvodnju jaffa biskvita koriste isključivo plin. I tvrtka Applied Ceramics ugasila je peći za proizvodnju specijalne aluminijske keramike za proizvodnju mikroprocesora. (Hina/HT)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox