Skuplje cestarine za 15 posto i ENC za kunu

Nakon najava stigao je i novi cjenik cestarina za sve vozače koji se koriste autocestama. Tako će od sada plaćati 15 posto više, ali i dobiti ENC za kunu, piše novilist.hr.

U skladu s prvom polovicom godine praćenom mnogim poskupljenjima neće biti pozitivnih pomaka cijena niti kada su cestarine u pitanju, a nove cijene trebale bi biti uvedene već u lipnju. Tako će putovanje od Rijeke do Zagreba koštati 69 kuna za osobni automobil, a od Zagreba do Splita 180 kuna.

Za sve vozače ministarstvo je u isto vrijeme ponudilo opciju kako uštedjeti.  Tako se priprema velika promidžbena akcija besplatne podjele uređaja za elektronsku naplatu cestarine (ENC), čija je cijena  iznosila oko 120 kuna, a sada će se prodavati za simboličnu jednu kunu plus PDV. S tim uređajima bi svaki korisnik mogao izbjeći poskupljenje, jer uz praktično besplatni ENC ide i 25 posto popusta na cestarinu, ali uz uvjet da svatko tko uzme ENC uplati minimalnu svotu od 500 kuna. To su osnovne odrednice plana novog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaša Dončića , koji bi ovog tjedna i službeno trebao biti predstavljen hrvatskoj javnosti. Upravo su u ponedjeljak na sastanku u Ministarstvu kojem su bili nazočni predstavnici uprava cestovnih tvrtki dogovoreni i posljednji detalji o novim cijenama, kao i detalji novog sustava, koji je osmišljen kako bi udar na džep hrvatskih građana bio što manji zbog uvođenja atraktivnih povlastica za sve učestale korisnike autoceste.

Praktično odmah nakon stupanja odluke na snagu očekuje se veliko zanimanje za preuzimanje ENC uređaja, koji bi u relativno kratkom roku trebali postati i uvjerljivo najviše korišteni oblik plaćanja autocesta u Hrvatskoj. Jedino je nejasno to hoće li vozači iznos uplaćen na ENC moći koristiti neograničeno ii će se ipak raspisati vremensko razdoblje u kojem se minimalni iznos od 500 kuna mora potrošiti. Opcija je da se ova svota ograniči na 3, 6 ili 8 mjeseci ili da bude bez vremenskog ograničenja, a posljednja odluka je na ministru Hajdaš Dončiću. (HT)

 

Izvor: www.novilist.hr
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox