Skupština Croatia Airlinesa potvrdila odluku o povećanju temeljnog kapitala

Na danas održanoj Glavnoj skupštini Croatia Airlinesa, hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika i člana udruge Star Alliance, donesena je odluka o povećanju temeljnog kapitala, uplatom u novcu i izdavanju novih dionica kao mjera financijske pomoći Republike Hrvatske u skladu s Privremenim okvirom Europske komisije za državne potpore radi podrške gospodarstvu u aktualnoj pandemiji Covid-a 19.


Svrha povećanja temeljnog kapitala jest vraćanje stanja kapitala i rezervi društva na razinu prije krize uzrokovane pandemijom Covid-19, odnosno na dan 31.12.2019. godine, a što je jedna od primjenjivih mjera financijske pomoći Republike Hrvatske temeljena na dokumentu Europske komisije koji definira „Privremeni okvir za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstva u aktualnoj pandemiji Covid-a 19“.

Temeljni kapital društva povećan je s iznosa od 277.879.530,00 kuna, za iznos od 350.000.000,00 kuna, na iznos od 627.879.530 kuna, izdavanjem novih 35.000.000,00 redovitih dionica na ime, nominalnog iznosa 10 kuna svaka, u nematerijaliziranom obliku.

Svaka dionica daje pravo na jedan glas u Glavnoj skupštini Društva, glasi na ime i daje dioničarima sva prava utvrđena Zakonom i Statutom Društva od dana upisa povećanja temeljnog kapitala u sudski registar. Upis i uplata novih redovnih dionica izvršit će se ulogom u novcu Republike Hrvatske u iznosu od 350.000.000,00 kuna.

Nove dionice upisuje i preuzima Republika Hrvatska i to 35.000.000,00 redovitih dionica na ime u nominalnom iznosu od 10,00 kuna svaka, ukupnog nominalnog iznosa 350.000.000,00 kuna.

Temeljem odluke o povećanju kapitala, prihvaćen je i prijedlog odluke o izmjeni Statuta Društva vezano uz promjenu iznosa temeljnog kapitala te je donesena i odluka o utvrđivanju pročišćenog teksta Statuta Društva. 

Također, za članove Nadzornog odbora društva za razdoblje od tri mjeseca počevši  od 15. siječnja 2021. godine izabrani su Zlatko Mateša, Nataša Munitić, Zoran Barac i Mirko Tatalović.

Svjesna značaja nacionalnog avioprijevoznika za gospodarstvo Republike Hrvatske u ljetnim, ali jednako tako i u zimskim mjesecima, Vlada Republike Hrvatske odobrila je Croatia Airlinesu i 250.000.000,00 kuna zajma za likvidnost. Na taj način osigurani su potrebni preduvjeti za prevladavanje trenutne krize izazvane koronavirusom, što nam daje dodatnu snagu neophodnu za mjesece u kojima ćemo i nadalje biti podrška našim građanima i gospodarstvu, nastojeći u svakom trenutku omogućiti prijevoz putnika i robe te na svoj način, trenutno otežanu prometnu povezanost i gospodarsku situaciju, učiniti jednostavnijom, opravdavajući povjerenje našeg vlasnika i svih građana RH - istakao je predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić. 

Pandemija koronavirusa ove je godine uzrokovala najveću krizu u povijesti civilnog zrakoplovstva te su vlade širom svijeta već donijele odluke o financijskoj pomoći zrakoplovnim kompanijama, a paketi pomoći uključuju dokapitalizaciju, državna jamstava za kredite, dioničarske zajmove i slično. Prema podacima Međunarodne udruge za zračni promet (IATA) ukupan iznos dosadašnjih državnih potpora zrakoplovnim kompanijama, koje su odobrene ili su u proceduri vezano uz Covid-19 krizu, doseže 173 milijardi USD. KB

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox