Slabljenje dolara je vjerojatno privremena anomalija!

Posljednjih nekoliko tjedana američki dolar slabi u odnosu na sve najtrgovanije svjetske valute. U odnosu na euro oslabio je približno 4%, a u odnosu na pojedine valute kao što je australski dolar čak 6,5%.

U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa tečaj EUR/USD iznosi 1,12675 što je vrlo blizu najviše razine u posljednjih 6 mjeseci. Dva su glavna razloga za slabljenje američkog dolara, i oba se odnose na reakciju investitora na financijskim tržištima na komentare predstavnika dvije najveće centralne banke na svijetu.

Naime, prije dva tjedna je predsjednik Europske centralne banke u obraćanju javnosti rekao da se kamatne stope ne mogu u nedogled spuštati u negativni teritorij i da ne očekuje da će biti potrebno dodatno popuštanje monetarne politike u eurozoni. Investitori su ove komentare protumačili kao najavu završetka ciklusa popuštanja monetarne politike koji traje još jod početka financijske krize i masovno su počeli kupovati eure te mu na taj način podigli vrijednost u odnosu na američki dolar. Nekoliko dana kasnije je redoviti sastanak čelnih ljudi imala i američka centralna banka. Kao što je bilo očekivano, nije došlo do podizanja kamatnih stopa ali su komentari Janet Yellen, predsjednice Odbora guvernera Federalnih rezervi, bili nešto negativniji nego u zadnjim obraćanjima javnosti. Naime, Janet Yellen je potvrdila da je gospodarska situacija u SAD-u dobra, ali je u nekoliko navrata spomenula da loša gospodarska situacija u ostatku svijeta predstavlja rizik kojeg treba imati na umu.

Također je naglašavala da će zatezanje monetarne politike biti postepeno jer je stopa inflacije i dalje niska. Investitori su i ove komentare protmačili kao negativne za dolar i počeli ga prodavati u odnosu na sve ostale valute. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je trenutno slabljenje dolara privremena anomalija uzrokovana prevelikom količinom kupovnih pozicija na američkom dolaru. Investitori već godinama kupuju dolar i povremeno dolazi do situacija u kojim ponestane novih kupaca koji mu u kratkom roku svojom kupnjom mogu nastaviti podizati vrijednost.

U takvim situacijama dovoljna je bilo kakva vijest loša za dolar koja može uzrokovati masovno zatvaranje kupovnih pozicija i slabljenje dolara. No takvi pomaci su u pravilu kratkotrajni. Čim se situacija smiri, investitori će se fokusirati na stvarnu situaciju u pojedinim gospodarstvima i zaključiti da je situacija u SAD-u trenutno mnogo bolja. Na temelju mnogo bolje situacije, američka centralna banka će prije ili kasnije morati nastaviti podizati kamatne stope kako bi spriječila visoku inflaciju.

S druge strane, situacija u Europi je toliko loša da Europska centralna banka još godinama neće moći značajnije zatezati monetarnu politiku. To u praksi znači da će se razlika u kamatnim stopama između SAD-a i Europe i dalje povećavati što će uzrokovati još veću potražnju za američkim dolarom koji će donositi sve viši prinos, a to će mu nastaviti dizati vrijednost u odnosu na euro i ostale valute. Nedavni događaji smanjuju vjerojatnost da će se američki dolar po vrijednosti izjednačiti sa eurom, ali na temelju sadašnjih informacija i dalje smatramo da bi dolar do kraja godine sa sadašnje razine mogao ojačati 5-10%. PS/S.P.  

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox