Slavonija ima priliku iskoristiti sredstva iz EU za zelenu tranziciju i digitalizaciju

Hrvatske tvrtke ne prepoznaju prilike u vidu zelene tranzicije i digitalizacije jer nisu dovoljno informirane

U Agenciji za održivi razvoj Općine Antunovac održana je konferencija o neiskorištenim potencijalima Slavonije koju je organizirala udruga Međunarodna mreža poslovnih žena i Hrvatska udruga poslodavaca,Regionalni ured Osijek.

U ime organizatora konferenciju su otvorili: Ivan Sarić, direktor HUP Regionalnog ureda Osijek, Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena, a sudionicima su se obratili: Ivana Katavić Milardović, pročelnica Ureda za gospodarstvo Osječko-baranjske županije i Davor Tubanjski, načelnik Općine Antunovac, i Maja Pofuk, direktorica Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA d.o.o. za gospodarski i ruralni razvoj i poticanje poduzetništva.

Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena je rekla:

Ovo je fantastična tema za Slavoniju, ali i općenito za Hrvatsku jer će jako puno sredstava biti na raspolaganju. Digitalizacija i zelena tranzicija je nešto što nas čeka u budućnosti i bez čega ne možemo. Na to ne mogu zatvarati oči ni veliki ni mali poduzetnici jer bez toga neće biti konkurentni i to je nešto što će morati uvesti".

Voditelj Centra za poduzetništvo Osijek Milan Peterka dodao kako će uz natječaje iz nacionalnog plana za oporavak i otpornost, za digitalizaciju i zelenu tranziciju sredstva biti moguće povući iz višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije 2021. - 2027. za što natječaji kreću krajem ove godine, a na raspolaganju će biti čak 7 milijardi kuna.

Konferencija je u fokus stavila dvije glavne teme: zelenu tranziciju i digitalizaciju jer su to sve aktualnije teme na koje je i Europska komisija stavila naglasak u novom proračunskom razdoblju. U Hrvatskoj samo 15% poslovnih subjekata koristi zelenu tehnologiju a po stupnju digitalizacije i dalje zaostajemo. Hrvatske tvrtke su nedovoljno pripremljene i nisu dovoljno informirane.

Kako je gđa Mirjana Samardžić Novoselec rekla:

Zelena tranzicija je strateška odluka svakog poduzeća i to je postupak koji zahtijeva dosta financijskih sredstava, ovisno o industriji o kojoj se radi. Ako govorimo na primjer o kemijskoj industriji ta sredstva mogu biti itekako značajna.“ Osvrnula se i na nedavna istraživanja kojima se bavi tvrtka Apsolon vezana uz digitalizaciju u kojima hrvatske tvrtke i dalje nedovoljno koriste digitalne tehnologije. „Korona je pogurala neke procese, ali i dalje nedovoljno.“

Ipak ima i dobrih primjera digitalizacije i zelene tranzicije među gospodarstvenicima u Hrvatskoj. Na konferenciji "Neiskorišteni potencijal Slavonije – što nam donose digitalizacija i zelena tranzicija?" je govorila i dr. sc. Blaženka Ćiško Anić, direktorica Instituta Saponije d.d. koja je rekla:

Saponija je odavno prepoznala potrebu za zelenom tranzicijom i za proizvodima koji su ekološki prihvatljivi. U Saponiji se jako vodi računa o sirovinama koje se kupuju, o samom proizvodnom procesu i standardima.“ Saponija u narednom razdoblju planira uložiti 20 milijuna kuna u povećanje energetske učinkovitosti korištenjem zelene energije kroz ugradnju solarnih panela i energetsku obnovu 6 proizvodnih pogona i sjedište kompanije. Time će ostvariti uštedu električne energije u dijelu proizvodnje plastične ambalaže za 40% i 63% energije za grijanje i hlađenje u proizvodnim pogonima do 30.6. 2023.“

U ime Olimpias Grupe predstavljen je njihov projekt Wasatex koji omogućava uštedu vode u procesu proizvodnje tkanina gdje je 70 posto vode ponovno koristi u proizvodnom procesu. Investicija je vrijedna 1,2 milijuna eura a od toga je polovica dobivena iz EU fondova. Povrat investicije je 2 godine.

Zvonko Popović, direktor tvrtke Kanaan je rekao da je dio planiranih aktivnosti na zelenoj tranziciji tvrtka Kanaan već je realizirala, a sljedeći je korak robotizacija:

Odradili smo možda najviše na poljoprivredi. Kupili smo softver kojim sada puno lakše kontroliramo stanje na poljima. Nova oprema koju smo kupili puno troši puno manje resursa, kako ljudskih tako i energetskih. Investirali smo gotovo 10 milijuna eura u robotizaciju što možda i nije najpopularnije, a cilj nam je u iduće dvije godine robotizirati sve pogone koje je moguće. Razlog je što nema dovoljno radne snage, a rad postaje sve skuplji i kvaliteta opada. Moram reći da je jedino što se isplati za budućnost je kupnja vrhunske tehnologije i imati adekvatne ljude koji će to pratiti".

Direktor tvrtke PlantOn Mario Salai je objasnio kako njihova tvrtka pomaže poljoprivrednicima s jedne strane i kupcima  s druge jer im omogućuje da putem aplikacije njeguju svoj udaljeni vrt.

Bilo tko može ući u naš sustav, prijaviti se, dobije 40 kvadrata svoje parcele i na njemu se obrađuje ono što kupac želi. Iznenađuje možda što je među sadašnjim korisnicima najviše OPG-ova i tvrtki koje žele za sebe ili svoje zaposlenike proizvoditi ekološko i zdravo voće i povrće", rekao je Salai.

(pss/sm)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox