Slavonski Brod dobiva One-Stop Service Centar

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras potpisao je ugovor o sufinanciranju One-Stop Service Centra u Slavonskom Brodu, a cilj je osnivanja tih centara bolja koordinacija procesa promocije i privlačenja inozemnih izravnih ulaganja te učinkovitija pomoć ulagačima u realizaciji investicije.

Centar je virtualno središte koje će voditi Centar za tehnolooški razvoj (CTR), razvojna agencija Brodsko-posavske županije, a projektom je u obuhvaćeno još dvadesetak institucija i poduzeća koji imaju utjecaj na proces realizacije investicija.

One-Stop Service Centar dio je vladinog programa čiji je cilj poboljšati sposobnost razvojnih agencija u privlačenju izravnih stranih ulaganja.

Znamo da su javna poduzeća zbog sporosti i ponekad zbog iracionalnih razloga često prepreka brzoj realizaciji investicija. Zato želimo da ovakvim jednim projektom sve njih skupiti na jedno mjesto gdje će biti odgovorne osobe čiji će cilj biti da se investicije što prije realiziraju, kazao je Maras.

Proaktivniji pristup

Ističe da je taj projekt dio politike uklanjanja barijera, proaktivnijeg pristupa kako bi se skratilo vrijeme od ideje do investicije.

Kada projekt zaokružimo u cijeloj Hrvatskoj vidjet ćemo i rezultat. Projekt prvenstveno znači da se zna imenom i prezimenom kome se investitori mogu obratiti, kaže Maras. Na upit koji su ciljani rokovi realizacije investicija, ministar kaže kako bi bio zadovoljan da se poštuju zakonski rokovi.

Među preprekama posebno je istakao duljinu postupka izmjene prostornih planova.

Svrha One Stop Service Centra je kreiranje jednog mjesta za kontakt s investitorima kako bi se smanjio broj organizacija s kojima mora kontaktirati za vrijeme trajanja postupka odobrenja i pokretanja projekta, olakšanja komunikacije i pomoći pri dobivanju potrebnih dozvola i relevantnih informacija vezano uz te procese (građevinskih, radnih i ostalih odobrenja) i slično. (Hina/jk)


 

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

 

 

 

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox