Sljedeće godine novi udar: 5 posto PDV-a na kruh i mlijeko

Foto: Ilustracija

Od početka iduće godine ukinut će se i nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove i uvesti pet posto.

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da neće odgoditi fiskalizaciju te da će od 1. siječnja 2013. svi poduzetnici koji posluju s gotovinom morati imati fiskalne certifikate i umrežiti se s Poreznom upravom.

Ministar ne prihvaća prigovore da je proces fiskalizacije skup i da stoji 10 tisuća kuna. Trošak nabave fiskalnih certifikata i ugradnje novog sustava dođe od tri do četiri tisuće kuna, rekao je ministar i dodao da poduzetnik koji ne može platiti tu cijenu ni ne treba biti u poduzetništvu već treba socijalnu pomoć.  

Zaustavit ćemo plaćanje u gotovini i prijave godišnjeg prihoda od dvjesto kuna. Tko ne može poslovati, prestat će raditi. Ministarstvo financija neće imati nikakve sućuti prema takvima,  dodao je ministar.

Od  početka iduće godine primjenjivat će se i snižena stopa PDV-a od 10 posto na usluge u ugostiteljstvu, ali to ujedno znači da će porezne vlasti kontrolirati izbjegavanje izdavanja i krivotvorenje računa, dodao je Linić.

Od početka iduće godine ukinut će se i nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove i uvesti pet posto.

Još ćemo vidjeti gdje će se eventualno koristiti međustope zbog socijalnih problema. Dvoumimo se i oko toga hoćemo li neku stopu PDV-a spustiti sa 10 na pet posto, ali to su političke odluke,  poručio je Linić.

Vlada, dodao je, neće oporezivati svu imovinu jer je štednja potrebna za stabilnost bankarskog sustava i radi toga se zasad neće oporezivati kamate. No, hoće nekretnine, a do kraja ovog tjedna Ministarstvo financija Vladinim će tijelima dostaviti svoj prijedlog zakona.

Ministar danas nije htio govoriti o poreznim stopama nego je ponovio da porez na prvu nekretninu ne bi trebao biti skuplji od sadašnje komunalne naknade, iako ostavlja i takvu mogućnost, no druga će se nekretnina oporezivati više. Neću sad govoriti je li to 1, 2 ili 3 posto, dodao je Linić na savjetovanju o porezima što ga je organizirala Euforija.  

Neslužbeno, porez na nekretnine bit će dva posto, a ministar očekuje da će idućih mjeseci 30.000 do 100.000 građana prijaviti podstanare kako bi izbjegli plaćanje poreza po najvećoj stopi, piše vecernji.hr. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox