Slovenci odlučno protiv prodaje Agrokora Mercatoru

Velika većina Slovenaca ne bi dobro prihvatila prodaju Mercatora koncernu Agrokor, o čemu će u konačnici biti presudno stajalište nove vlade, navode slovenski mediji.

Prema telefonskoj anketi provednoj prošlog tjedna, koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo", protiv prodaje Mercatora njegovu hrvatskom konkurentu je više od 84 posto od 600 ispitanika.

O prodaji svojih dionica Mercatora prema Agrokorovoj neobvezujućoj ponudi od 231 euro za dionicu (dionice Mercatora na Ljubljanskoj burzi u ponedjeljak je iznosila 140 eura) ovih su dana trebali odlučivati na skupštinama dioničara Nove Ljubljanske banke (NLB) i skupine Pivovarne Laško (PL), no odluka je odgođena i vjerojatno će se pričekati formiranje nove slovenske vlade, navode mediji. Dodaje se da je NLB u većinskom vlasništvu države, a i većina dionica Mercatora posredno je pod kontrolom države i njenih fondova pa će o eventualnoj prodaji morati odlučiti vlada koju u iduća dva tjedna treba formirati Janez Janša.

Teška odluka

Procjenjuje se da, s obzirom na stajalište javnosti i protivljenje prodaji Mercatora od prijašnje vlade, ta odluka niti za novu vladu neće biti laka.

Janša je većinom glasova izabran za mandatara nove vlade u subotu, istaknuvši kao glavne ciljeve financijsku stabilizaciju i potrebu saniranja stanja u slovenskom bankarstvu. Dosadašnji ministar poljoprivrede Dejan Židan, novi parlamentarnih zastupnik Pahorovih Socijalnih demokrata, izjavio je u parlamentu novinarima da Janša ne bi smio prodati Mercator jer je kao predsjednik vlade 2005. godine već narušio vlasničku strukturu najvećeg trgovačkog lanca prodajom državnih dionica slovenskim "tajkunima" Bošku Šrotu i Igoru Bavčaru te ga tako destabilizirao. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox