Slovenci oprali Pahora: Već tri godine najavljuje reforme, ali ih ne provodi

Vodeći slovenski dnevnici navode kako je premijer Borut Pahor potrošio više od dvije godine svog mandata u najavljivanju reformi te skeptično ocjenjuju mogućnost da će ih uspjeti provesti.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" navodi u svom komentaru u petak da Pahorova vlada već treću godinu najavljuje reforme, ali ih ne provodi.

"A to je, s obzirom na gorko iskustvo Grčke i Irske, neshvatljivo", navodi list. "Dnevnik" navodi da je slovensko zaduživanje u godinama krize postalo kritično i približilo se iznosu od 40 posto društvenog proizvoda, a većina zaduživanja usmjerava se u "neproduktivno održavanje domaćih banaka" i mjere za smanjenje nezaposlenosti.

Ljubljansko "Delo" navodi da mjere koje je u četvrtak iznio Pahor, među ostalim i ona o zakonskom ograničenju najvišeg stupnja zaduženosti na 45 posto BDP-a, jesu neophodne, ali da Pahor umjesto Pakta za euro zapravo treba "Pakt za Sloveniju" jer u mjere štednje i ograničenje plaća i javnih troškova mora uvjeriti domaću javnost, opoziciju i sindikate.

Potrebne su nam reforme zbog nas samih, a ne zbog direktiva koje dolaze iz Bruxellesa, a ljudi su siti strategija i paktova koji ostaju na papiru, koji nemaju predviđenih rokova, te mjera za koje se ne zna tko je odgovoran pa ne daju nikakve konkretne rezultate, navodi u komentaru vodeći slovenski list. (Hina/jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox