Slovenci pokrenuli istrage o snimkama na YouTubeu

Slovenska policija potvrdila je da je na prijavu vlade pokrenula istragu o tome tko je na portalu Youtube prošlog tjedna objavio nekoliko kraćih priloga sa zatvorenih sjednica vlade.

Na montiranim kraćim snimkama sa službenih kamera kojima se snimaju vladine sjednice zabilježeni su neki detalji iz rasprava vlade Janeza Janša koja je državu vodila od 2004. do 2008. godine, ali i neki istupi ministara u vladi Boruta Pahora koja je do formiranja nove još na dužnosti. Za sada se ne zna tko je materijal u kojemu bi možda moglo biti i državnih tajni stavljao na Youtube i kome je to u predizbornim danima moglo koristiti. 

Detalji o bilateralnom sporu s Hrvatskom

Tako na jednoj sjednici Pahorove vlade, pokazuje objavljeni video koji traje minutu i 42 sekunde, ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar objašnjava zašto je Sloveniji bio neprihvatljiv prijedlog povjerenika EU-a za proširenje Ollija Rehna koji je Hrvatska odmah prihvatila, a koji je predlagao posredništvo u rješenju bilateralnog spora, ali nije zadovoljavao slovenske interese. 

Dodaje kako ga je europska ministarska trojka na posebnom sastanku uvjeravala da Slovenija takav prijedlog mora prihvatiti, ali da je to odbio, dapače poručio je europskim kolegama da u takvom formatu s njima više ne želi sudjelovati. Na sastanku s trojkom osjećao sam se vrlo neugodno, kao na nekom tribunalu, što je za Sloveniju kao članicu Europske unije neprihvatljivo, kaže na snimci Žbogar.

Contact vs. junction

Ministar pravosuđa Aleš Zalar u svom istupu na istu temu dodaje da Rehnov prijedlog ne treba odbiti nego tražiti izmjene, pri čemu treba razmisliti bi li kondominij prilikom razgraničenja na moru, odnosno zajednička uprava u Piranskom zaljevu, za Sloveniju bila realna opcija u datoj situaciji. Kao što je poznato, prvi, te kasniji drugi Rehnov prijedlog o posredništvu potaknuli su na kraju proces koji je konačno krajem 2009. doveo do potpisivanja arbitražnog sporazuma. Prema njemu će bilateralni prijepor dviju država biti riješen na Arbitražnom sudu s pet arbitara, a Slovenija i Hrvatska obvezale su se da će odluku sudaca prihvatiti. Da bi do dogovora došlo, u tekstu arbitražnog sporazuma diplomatski je izbjegnut i tada sporni engleski izraz contact, te upotrijebljen termin junction s čime su se složile obje države. (Hina/HT)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox