Slovenci poručuju: Agrokor je lošija firma od Mercatora i ne damo ga

Slovenska ministrica gospodarstva Darja Radič i ministar poljoprivrede Dejan Židan izrazili su velike rezerve o mogućem ulasku Agrokora u Mercator. Slovenski ministri kritizirali su mogućnost po kojoj bi Agrokor otkupom dionica Mercatora koje prodaje prezadužena Pivovarna Laško ušao u vlasničku strukturu slovenske trgovačke kompanije.

 

Postoje brojne povoljnije opcije od prodaje tih dionica Agrokoru koji nije klasično trgovačko poduzeće nego koncern sa polovicom hrvatske prehrambene industrije - rekla je slovenska ministrica gospodarstva u četvrtak u večernjoj emisiji "Odmevi" Slovenske televizije.

Dodala je da je među tim opcijama mogućnost da banke reprogramiraju kredite Pivovarni Laško, ali isto tako pozvala slovenska poduzeća da "okupe snage" i otkupe dionice Mercatora koji je po njenim riječima jedno od rijetkih slovenskih poduzeća sposobno da se održi kao važan regionalni igrač na području jugoistočne Europe u budućoj posve globaliziranoj ekonomiji.
Kazala je da je Mercator dobro poduzeće s visokim godišnjim prinosima za svoje dioničare iako trenutačno zbog problema Pivovarne Laško nema odgovarajuću stabilnu vlasničku strukturu.

Udarac slovenskoj industriji i poljoprivredi

Ministar poljoprivrede Dejan Židan rekao je da bi Agrokorovo preuzimanje Mercatora bilo udarac slovenskoj prehrambenoj industriji i poljoprivredi u kojoj radi 80 tisuća ljudi, budući da se preko Mercatorova lanca plasira 40 posto te proizvodnje.

Uz to, za Židana je Agrokor tvrtka koja ima slabije poslovne performanse od Mercatora, a preuzimanjem bi, kako je rekao, ugrozio slovenske proizvođače hrane i smanjio broj radnih mjesta u Mercatoru, a posredno u poljoprivredi i prehrambeno-prerađivačkoj industriji jer mu je cilj povećanje kapacitete za plasman hrvatske prehrambene industrije i rješavanje vlastitih financijskih teškoća na račun najveće slovenske kompanije.

Todorić je odgovorio na prijedlog Mercatora o preuzimanju Konzuma i pozvao čelnike slovenske tvrtke na razgovor idući tjedan u Zagrebu. (Hina/MJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox