Slovenci prodaju autoceste?!

Slovenske autoceste, čiju gradnju već 20 godina financira slovenska država idu na bubanj, rekao je slovenski ministar prometa Patrick Vlačič, potvrdivši tako nagađanja o neodrživosti stanja u DARS-u, državnom poduzeću za autoceste, piše Novi list.

Projekt je trebao koštati dvije milijarde američkih dolara, no na kraju su ga Slovenci platili četiri puta više. Razlozi? Goleme svote novca otišle su na tajne račune slovenske građevinske mafije, koja je funkcionirala kao kartel što je dokazano i pred slovenskim sudom. Pljačka državnog novca namijenjenog izgradnji autocesta odvija se na sličan način kao i u Hrvatskoj. Posljedica je ogromna rupa u proračunu Slovenije, iako je Slovenija velik dio novca za izgradnju autocesta dobivala iz EU fondova,  posebno od 2004. kada postaje punopravna članica Unije.

Promašaje je bio i sustav vinjeta jer je Slovenija zbog njega već  2009. godine imala minus od 70 milijuna eura.

DARS ima minus od 4,2 milijarde eura i probleme s vraćanjem kredita, a ako ne uspije u tom bi slučaju teret vraćanja duga pao na slovensku državu kao jamca te bi se Slovenija pridružila Grčkoj, Irskoj i Portugalu.  Zbog svega Slovenija razmišlja o strateškom partneru za DARS i nastale dugove kako bi spasila proračun, no problem je što bi na taj način strancima prepustili jedan od ključnih infrastrukturnih objekata u državi što je donedavno bilo nezamislivo. (jk)

 

 

Izvor: www.novilist.hr

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox