Slovenci za poništenje arbitražnog sporazuma s Hrvatskom

Vodeća oporbena stranka u Sloveniji, Slovenska demokratska stranka (SDS) je u priopćenju za javnost zatražila da predsjednik vlade Borut Pahor "nađe rješenje" za poništenje arbitražnog sporazuma s Hrvatskom ili da od Hrvatske zatraži priznanje prava Sloveniji na pristup otvorenom moru.

SDS tvrdi da "niz incidenata s hrvatske strane" potvrđuje kako arbitražni sporazum poštuje samo slovenska strana, te da je tome dokaz i novi hrvatski pravilnik o granicama u hrvatskom ribolovnom moru prema kojemu je razgraničenje u Savudrijskoj vali prikazano crtom sredine. Stranka u priopćenju svoga odbora za vanjsku politiku navodi da bi slovenska vlada zbog toga trebala tražiti poništenje arbitražnog sporazuma, jer smatra da ga hrvatska strana "nije prihvatila u dobroj vjeri" nego ga krši i prejudicira granično rješenje.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je na zahtjev oporbenih stranaka da odmah reagira na spomenuti pravilnik prosvjedom u izjavi za Slovensku tiskovnu agenciju navelo da je spomenuti pravilnik "jednostrani čin", ali da neće utjecati na arbitražni postupak. Nezadovoljan takvim odgovorom, stručnjak za pomorsko pravo i nekadašnji ministar prometa Marko Pavliha otkazao je u srijedu suradnju u savjetodavnom povjerenstvu ministarstva vanjskih poslova za arbitražu.

SDS: Slovenija je zavedena arbitražnim sporazumom

Slovenska demokratska stranka tvrdi da je slovenska strana glede arbitražnog sporazuma "bila zavedena", te da Hrvatska jednostranim potezima kakav je i spomenuti pravilnik pokazuje kako arbitražni sporazum nije prihvatila i potpisala "u dobroj vjeri" nego s isključivom namjerom da deblokira pristupni proces Europskoj uniji koji je zbog graničnog prijepora usporavala Slovenija. Stranka stoga tvrdi da bi Pahor trebao tražiti rješenje u poništenju arbitražnog sporazuma ili u jednostranoj hrvatskoj izjavi da priznaje Sloveniji pravo na otvoreno more. (Hina/mš)

 

 

Foto: www.vlada.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox