Slovenija kreće s prodajom novih državnih obveznica

Slovenija će ovih dana stranim investitorima ponuditi na otkup novo izdanje svojih državnih obveznica.

Bilo bi to prvo zaduženje Slovenije na međunarodnom financijskom tržištu od stupanja na dužnost nove vlade. Interes za obveznice i zahtijevana kamatna stopa pokazat će vraća li nova vlada proračunskim rezovima i mjerama štednje, čiji je cilj uravnoteženje državnih rashoda s prihodima u 2015. godini, povjerenje stranih financijskih tržišta, navodi slovenski poslovni list Finance.

Ministarstvo financija potvrdilo je da će prezentaciju obveznica u Europi za Sloveniju u bliskoj budućnosti organizirati banke BNP Paribas, HSBC Holdings, JP Morgan Chase & Co., Societe Generale i UniCredit, a transakcija će ovisiti o uvjetima na financijskom tržištu. Prethodnih godina Slovenija se na međunarodnom tržištu zaduživala 10-godišnjim obveznicama izdanima u vrijednosti od 1 do 1,5 milijarde eura. Zahtijevane kamatne stope na slovenske državne obveznice s desetgodišnjim dospijećem su u drugoj polovici prošle godine, zbog krize u eurozoni te pada kreditnog rejtinga države i vodećih banaka, u jednom trenutku prelazile 7 posto, ali su početkom ove godine pale na nešto više od 5 posto.

Slovenski premijer Janez Janša, koji je prethodnu vladu često kritizirao zbog velikog rasta vanjskog duga zadnjih godina, izjavio je u subotu za televizijsku postaju POP-TV da će se Slovenija na vanjskom tržištu morati zaduživati još ove i iduće godine kako bi servisirala deficit državnog proračuna, ali da bi uz jaku financijsku disciplinu te neophodne mjere štednje i rezanje proračunskih troškova u 2015. godini mogla imati izbalansirane državne prihode i rashode. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox