Slovenija - mala zemlja za velika predizborna obećanja

Velika većina slovenskih političkih prvaka smatra da su potrebne mjere obuzdavanja troškova države pa i interventnim zakonom o zamrzavanju plaća javnih službenika, mirovina i socijalnih transfera, ali nisu suglasni o tome mora li to učiniti sadašnja ili buduća vlada, pokazalo je predizborno sučeljavanje predjednika stranaka na Slovenskoj televiziji.

Aktualni premijer i predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor rekao je da je takve mjere potrebno donijeti još prije kraja ove godine kako bi Slovenija financijskim tržištima pokazala da kontrolira svoje troškove i da će u četvrtak napraviti još jedan pokušaj sa sindikatima da te mjere prihvate jer bi donijele uštedu od 300 milijuna eura u idućoj godini. Bivši premijer i predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša založio se pak za prijelazno rješenje budući da će takve mjere u suglasnosti sa sindikatima uglavnom donositi vlada koja će se formirati nakon parlamentarnih izbora 4. prosinca. Janša je međutim rekao da njegova stranka predlaže da se odmah za 10 posto smanje plaće za oko 1000 državnih funkcionara kako bi se dao primjer sindikatima i umirovljenicima koji bi kasnije bili spremniji na odricanja iako je priznao da bi takva mjera donijela uštedu od samo desetak milijuna eura.

Povećanja PDV-ama 21 posto

U iznošenju svojih stajališta kako pokrenuti ponovni gospodarski rast, predsjednici osam stranaka u sadašnjem parlamentu većinom su se založili za mjere za poticanje domaćeg srednjeg i malog poduzetništva i stimuliranje stranih investicija. Pahor je naglasio da je gospodarsko stanje Slovenije bolje nego što se to misli i da je potrebno više optimizma, ali da su za novi rast potrebne reforme. I Pahor i Janša su protiv povećanja PDV-a za jedan postotak sa sadašnjih 20 posto, kako to predlaže predsjednik stranke Pozitivna Slovenija, ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, koji inače nije sudjelovao u sučeljavanju koje je bilo rezervirano za stranke zastupljene u dosadašnjem sazivu parlamenta, a ne za novoosnovane stranke poput njegove.

Najava smanjivanja broja ministarstava

Dok je Pahor protiv smanjivanja korporacijskog poreza, te za uvođenje poreza na luksuzne proizvode i nekretnine, Janša smatra da bi trebalo stimulirati zapošljavanje poreznim poticajima, osobiti mala i srednja poduzeća, te smanjiti državni aparat i broj zaposlenih u javnim službama. Većina slovenskih stranaka koje nastupaju na ovogodišnjim prijevremenim izborima osim toga u svojim programima najavljuje veliko smanjivanje broja ministarstava buduće vlade. Janša je istaknuo da će se to moći učiniti ako broj stranaka koje će sudjelovati u budućoj vladajućoj koaliciji bude manji, kako bi se spriječila "trgovina" ministarskim položajima.

Strane investicije

Predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav predložio je da se obrtnicima i malim poduzetnicima ukine obveza vođenja knjigovodstva, a umjesto toga državi bi plaćali unaprijed određeni porezni paušal. Predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič založio se da se radikalno smanji PDV na 15 posto, rekavši da je takav PDV na Cipru. Predsjednica Liberalnih demokrata (LDS) Katarina Kresal iznijela je da je u programu njene stranke smajivanje poreza kako bi se privukle strane investicije, dok se predsjednik stranke Zares Gregor Golobič zauzeo za ulaganje u znanje i istraživanje, a protiv investicija u ekološko sporne projekte. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox