Slovenija: Odziv birača slabiji nego na prošlim izborima

Više od 1.650.000 slovenskih birača danas bira novi parlament na prvim prijevremenim izborima od osnutka države, a do 11 sati odziv je bio slabiji nego na prošlim izborima pa se očekuje da će većina građana glasovati u popodnevnim satima.

 

Izbori traju od 7 sati ujutro i glasovanje protječe bez većih zapleta, osim incidenta u općini Tržič gdje su privremeno zatvorili 23 birališta nakon što je policiji prijavljeno da je tijekom vikenda iz središta općinske izborne komisije nestalo 100 glasačkih listića. Još nije poznato hoće li izbori u maloj općini koji ne mogu utjecati na na opći rezultat morati biti ponovljeni ili će vrijeme glasovanja morati biti produženo za nekoliko sati.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je da je danas u prva četiri sata glasovalo 18,71 posto od ukupnog broja registriranih birača. To je nešto manje od očekivanja, ali i od odziva na birališta prilikom zadnjih parlamentarnih izbora 21. rujna 2008. godine, kada je do 11 sati svoju dužnost ispunilo 19,72 posto birača.

Najveći odziv na birališta zabilježen je u Novom Mestu i ljubljanskoj općini Centar, gdje je glasovao svaki peti registrirani birač, te u u ljubljanskoj općini Centar, dok je u Mariboru glasovalo nešto više od 16 posto birača.

U jutarnjim satima u svojim prebivalištima glasovali su i slovenski politički prvaci, te predsjednik države Danilo Tuerk. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox