Slovenska ratna mornarica jača za novi patrolni brod

Iz crnomorske luke Novorosijsk prema Sloveniji će krenuti novi patrolni brod slovenske vojske "Triglav", a u luku Kopar, gdje mu je već osiguran stalni vez, 24-eročlana posada trebala bi ga dovesti 21. ovog mjeseca. Navodno, na njemu će biti zapolesna "cjelokupna" slovenska ratna mornarica.

Kako navodi ljubljansko "Delo", patrolni brod iz klase "Svetljak", čijom je narudžbom Slovenija zatvorila naslijeđeni klirinški saldo bivše SFRJ prema SSSR-u, stajao je ukupno oko 50 milijuna dolara i predstavlja ponos slovenske mornarice iako su se u zadnje vrijeme u Sloveniji iznosile kritike kako se radi o "promašenoj investiciji" koje se Pahorova vlada trebala odreći.

Kritičarima koji smatraju da je nabava broda maksimalne brzine 24 čvora, opremljenog različitim sustavima naoružanja, neracionalna s obzirom na postojeći slovenski akvatorij, ministrica obrane Ljubica Jelušič više je puta odgovorila da se Slovenija kao pomorska država ne može odreći zaštite svog akvatorija, ali da je "Triglav" zapravo višenamjensko plovilo. Zato će se, osim za vojne namjene, koristiti i u slučajevima pomorskih i ekoloških nesreća u slovenskim vodama te za obučavanje ne samo vojnih nego i civilnih pomoraca, ali i u okviru operacija NATO saveza.

Slovensko ministarstvo obrane priopćilo je da će posada "Triglava" na putu prema domovini i prije ulaska u Jadransko more imati samo kraći predah u bazi NATO saveza na grčkom otoku Kreti, gdje će obnoviti zalihe.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox