Slovenska vlada nema ovlasti za rebalans proračuna?

Slovenska vlada kojoj je izglasano nepovjerenje u parlamentu u ponedjeljak će odlučiti hoće li parlamentu na usvajanje dati već pripremljeni rebalans proračuna za iduću godinu koji je predviđao oštriju štednju i rezanje proračunskog deficita, a u međuvremenu su se pojavile dvojbe o tome ima li ona odgovarajuće ovlasti.

Glasnogovornik vlade Darjan Košir izjavio je na konferenciji za novinare da postoji dvojba o tome bi li vlada podnošenjem rebalansa proračuna za iduću godinu izašla iz okvira obavljanja tekućih poslova.  Proračun kojim je vlada Boruta Pahora do nedavno najavljivala željeznu stegu i do sada najjaču štednju, kako bi proračunski manjak sa lanjskih 5,6 posto BDP-a svela na 3,25 posto u idućoj godini radi približavanja limitima koji bi trebali biti na snazi u "zdravoj jezgri" eurozone već je pripremljen, ali bi ga parlament u sadašnjoj situaciji mogao odbiti razmatrati, ocijenio je Košir.

Glavna tajnica vlade Helena Kamnar smatra da bi nova vlada, koja će vjerojatno biti formirana nakon prijevremenih izbora, mogla donijeti novi proračun čak i u slučaju da sadašnji parlament prihvati rebalans proračuna. Zbog nejasne političke situacije nakon što je parlament u utorak uskratio povjerenje vladi, mogući su zastoji odlučivanja i u nekim drugim državnim projektima. Vjeruje se da će nešto više o tome hoće li i kada sadašnji parlament biti raspušten, kako bi se održali prijevremeni izbori, moglo biti poznato nakon što se u petak u Ljubljani sastanu predsjednik države Danilo Tuerk i predsjednik vlade Borut Pahor. (Hina/HT)

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox