SMART TV bolje prihvaćen u velikim zemljama u razvoju nego na Zapadu

Najnovije istraživanje iz GfK Grupe , u 13 zemalja svijeta,  pokazuje da TV gledatelji na razvijenom Zapadu zaostaju u prihvaćanju internetski povezane TV revolucije.  Ljudi na tržištima kao što su Kina, Brazil i Indija sve bolje iskorištavaju mogućnosti koje  pruža  „web-connected“  televizija, no što je to slučaj u V. Britaniji, SAD-u i Njemačkoj.

Potrošači na Zapadu kao da su se zaglavili u „analognom“ dok istovremeno gledatelji iz zemalja s rastućim tržištem brže prihvaćaju digitalne sposobnosti „connected TV-a“.

GfK-ovo istraživanje pokazuje da, u najširem smislu, „društvena TV“  tek treba uzeti zamah. Globalno, samo 28% gledatelja odgovara da je zanimljivije gledati programe gdje se može uzajamno djelovati / komunicirati. Samo četvrtina (25%) iskazuje  da „tweeting“ i komentiranje programa poboljšava iskustvo gledanja.

Gledatelji u zemljama kao što su Kina, Brazil i Indija su više motivirani za interakciju s programom nego što su to oni u V. Britaniji, SAD-u i Njemačkoj. Oni također koriste više funkcionalnih mogućnosti novih TV prijemnika – tako čak 75% gledatelja (posjednika SMART TV-a) u Kini  koristi te značajke ( u zadnjih mjesec dana) a  na razvijenom Zapadu takvih ima tek polovica.

Važnost interneta

Kod kupnje novog televizora, u  prosjeku, gledateljima je mogućnost korištenja spajanja na Internet  manje važna nego cijena, veličina ekrana i tehnologija display-a. To posebno dolazi do izražaja u obuhvaćenim zemljama  Zapada manje se iskazuje na  slabije  razvijenim rastućim tržištima. Tek 26% potrošača u V. Britaniji i 29% u SAD-u traže TV s internetski omogućenim  pristupom  dok je takvih u Indiji oko 60%  a u Kini 64%.

No, najnoviji GfK-ovi podaci o prodaji SMART TV-a pokazuju rast na 6 najvećih tržišta  Europe – u prvoj polovini ove godine njihov  rast prodaje iznosi  čak 31%. Smatra se da će u slijedećih nekoliko godina doći do sve većeg rasta u kombinaciji raznih  „online“ aktivnosti i gledanja TV programa – i tako analognost  odlazi u povijest. (PS/JK)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox