Snaga influencer marketinga u promociji udruge

Influencer marketing je oblik promocije putem društvenih mreža i drugih online platformi gdje su u glavnoj ulozi tzv.influenceri odnosno osobe koje su se afirmirale u pojedinoj profesiji, posjeduju znanje i veliko iskustvo te im njihovi pratitelji vjeruju. Slijedom toga, stavovi i  mišljenja influencera značajno utječu na njihove odluke o kupnji nekog proizvoda ili korištenju neke usluge. Influenceri samostalno kreiraju sadržaje koje će objavljivati prema vlastitom nahođenju, dakako pazeći da pri tom prenesu zadanu promotivnu poruku.


Osobe sa puno pratitelja na društvenim mrežama od toga su stvorile vlastitu profesiju i tvrtke im plaćaju velike iznose kako bi na različite načine promovirali njihove proizvode.

Iako se često povezuje sa poznatim i popularnim tvrtkama influencer marketing iznimno je koristan i u promociji neprofitnih organizacija poput udruga. Pristup i strategija dakako sasvim su drugačiji i upravo o tome govorimo u ovom članku.

Influencer marketing može pomoći u prezentaciji udruge i njezinih projekata iz perspektive drugih (vanjskih) osoba, povezivanju udruge sa ciljnom publikom i puno bržem postizanju ciljeva.

Povezivanjem sa popularnim influencerima koji uživaju povjerenje kod vaše ciljne publike i čiji su vrijednosti i stavovi bliski vašima udruga se može uključiti u njihove online mreže i povezati sa članovima zajednice te tako značajno povećati mogućnost promocije i popularizacije svojih ciljeva, vizije i misije. Za početak, upoznati ćemo se detaljnije sa time tko su u stvari influenceri te kako pronaći odgovarajućeg influencera a zatim i u čemu se konkretno sastoji influencer marketing te kako kreirati strategiju promocije u okviru ovog oblika promocije.

Tko je influencer?

Influencer je utjecajna osoba koja je promotor na društvenim mrežama ili pisac bloga i koja je stekla vjernu publiku  te izniman autoritet u okviru svoje profesije. Njihovi sljedbenici vjeruju njihovim preporukama i prate njihove dnevne aktivnosti, proizvode koje kupuju, projekte koje podržavaju i sl. te na taj način ove osobe oblikuju javno mnijenje. To mogu biti, ali nisu nužno, poznate osobe u tradicionalnom smislu. Ono po čemu se influenceri razlikuju je to što oni kreiraju i dijele na društvenim mrežama ili putem bloga originalan sadržaj koji se odlično uklapa u brand i zanimljiv  je odabranoj ciljnoj publici.

Potencijalne influencere udruga možda već i ima među svojim donatorima, članovima, volonterima i sl. Influencer je dakle osoba koja nakon ulaska u partnerstvo sa udrugom promovira udrugu, njezine ciljeve, misiju, viziju i projekte online pred svojom publikom na društvenim mrežama, različitim online platformama te kroz pisanje blogova.

Što je, dakle, influencer marketing ?

Društvene mreže pokazale su se učinkovitom i troškovno prihvatljivim sredstvom oglašavanja za neprofitne organizacije. Kroz promociju na društvenim mrežama skreće se pažnja  na udrugu i promiče svijest o udruzi i njezinim ciljevima kod ciljne publike što kod njih izaziva interes za uključivanjem u projekte udruge. Partnerstvom sa poznatom i utjecajnom osobom tzv. influencerom udruga se može povezati sa širom publikom do koje inače ne bi bila u mogućnosti doprijeti.

Povezivanjem sa ovim iznimno utjecajnim osobama i udruga se može uključiti u njihovu mrežu pratitelja i surađivati sa onima koji se uklapaju u njezinu misiju te steći pristup ciljnoj publici influencera. Odabirom „pravog“ influencera udruga može značajno pridonijeti izgradnji svoga kredibiliteta, promicati svijest o pojedinoj problematici i dakako fundraising postaje puno uspješniji.

Kako influenceri mogu pomoći udruzi?

Interes fanova za influencere može se vrlo korisno upotrijebiti u marketinške svrhe. Postoji više načina na koje ova metoda može pomoći unapređenju poslovanja udruge. Ove osobe uživaju maksimalnu pažnju i interes fanova na društvenim mrežama a ta pažnja može se kvalitetnim influencer marketingom skrenuti i na udrugu.      

Nekoliko je značajnih beneficija korištenja ove marketinške tehnike koje prikazujemo u nastavku.

1. Legitimitet i kredibilitet koji udruga stječe

Influenceri mogu pomoći skrenuti pažnju publike o značaju misije i projekata udruge i predstavljaju izvor informacija kojem publika vjeruje. Ovo je od osobite pomoći novim udrugama koje još nemaju razrađen način kako doprijeti do ciljne publike putem izvora kojem publika vjeruje. Dobivanjem informacija o udruzi od izvora kojem vjeruju tj. omiljenog influencera, kod publike se stvara osjećaj povjerenja u udrugu i njezine projekte.

Svjedočanstva klijenata ili volontera također doprinose kredibilitetu udruge ali te se informacije obično objavljuju samo na web stranicama udruge tako da udruga tu sama izgrađuje svoj kredibilitet.

Puno jači efekt će imati činjenica da o udruzi govori netko drugi tj.osoba koja uživa povjerenje publike. Mnogi pratitelji na društvenim mrežama influencere promatraju kao svoje prijatelje i poznanike. Poštuju ih te stoga uvažavaju i njihove izjave i preporuke. Partnerstvom sa takvom osobom i udruga pokazuje da su njezini ciljevi vrijedni potpore.

2. Pomoć pri pronalaženju novih donatora

Pokušaji privlačenja novih donatora uvijek na istim mjestima neće biti učinkoviti. Potrebno je proširiti ciljnu publiku a u tome značajno može pomoći influencer marketing. Ukoliko udruga stagnira u smislu pronalaženja novih donatora upravo influencer marketing može biti vrlo učinkovito rješenje. Kada influenceri preporuče vašu udrugu kao najbolju i vrijednu donacija to će svakako imati izniman učinak na ciljnu publiku.

3. Promocija novog projekta ili fundraising kampanje

Ukoliko udruga pokreće novi projekt ili fundraising kampanju i potrebna je što veća promocija influenceri tu također mogu biti od iznimne pomoći. Jedna objava  influencera koji je npr.poznat po potpori različitim humanitarnim projektima i suradnji sa neprofitnim organizacijama  donijeti će veću popularnost udruzi nego desetak promotivnih poruka koje objavi sama udruga kroz različite promotivne kanale. Posebno stoga što su osobe koje prate influencere što surađuju sa udrugama na društvenim mrežama svakako zainteresirane za takve evente.

Kako se može primijetiti influencer marketing kod neprofitnih organizacija nije neuobičajena ideja. U stvari, to je izvrsna strategija za promicanje udruge i njezinih vrijednosti te privlačenja što većeg broja članova. Uz pomoć influencera biti ćete u mogućnosti predstaviti se puno većem broju osoba.

Postoje mnogi influenceri čiji pratitelji sudjeluju u fundraising kampanjama, doniraju različitim organizacijama ili volontiraju. Neki od njih će se svakako vrlo rado priključiti i vašoj udruzi za koju do tada možda nisu znali. Upravo influencer marketing je prilika da to promijenite i upoznate ih sa vašom udrugom. Naravno, kao i svaka marketinška strategija,  influencer marketing pun je izazova ali sa učinkovitom realizacijom udruga će dobiti vrlo učinkovitu promociju. Ono što influencer marketing čini posebnim je činjenica da ovdje udruga ne promovira samu sebe već o njoj govori druga (vanjska) osoba i to osoba koja uživa povjerenje i kredibilitet kod svoje publike što ima neusporedivo veći promotivni efekt. U tome je snaga influencer marketinga.

Strategija influencer marketinga

Svaku promotivnu akciju, pa tako i influencer marketing,  potrebno je strateški planirati i realizirati kako bi bila uspješna. Detaljno razrađena strategija influencer marketinga pomoći će u pronalaženju prave osobe za suradnju. Prilikom kreiranja strategije treba svakako odgovoriti na slijedeća pitanja:

Koji su vaši ciljevi?

Da bi influencer marketing strategija bila uspješna potrebno je najprije definirati što očekujete od influencera tj. koji su vaši ciljevi u okviru influencer marketing strategije. Definiranje cilja odrediti će strategiju traženja odgovarajuće osobe, influencera, vrstu sadržaja i teme objava.

Svakako će definiranje ciljeva prije ulaska u partnerstvo omogućiti donošenje promišljenih i strateških odluka u daljnjem tijeku kampanje. Suradnja udruge sa influencerom može imati različite ciljeve. To može biti:

  • Promicanje svijesti o problematici kojom se udruga bavi -Cilj ovakvog tipa kampanje je da se ciljnoj publici objasni značaj npr. pojedinog projekta udruge.
  • Edukativne kampanje tj. dijeljenje edukativnih sadržaja ili
  • Poticanje na angažman-u ovom obliku kampanje možete dijeliti promotivne sadržaje putem kojih bi publika dobila i informacije gdje mogu donirati ili se javiti za volontiranje. Ove informacije dijeliti će influenceri te će njihovi pratitelji imati puno veće povjerenje u korisnost svoje akcije

Kako odabrati odgovarajućeg influencera?

Vrijednosti koje promiču influenceri trebaju se poklapati sa vašima kao i sa misijom i vizijom udruge. Mišljenje i iskustva koje influenceri objavljuju i dijele o udruzi trebaju biti iskrena i istinita. Influencer treba podržavati realizaciju ciljeva udruge.

Stoga si uzmite vremena i analizirajte veći broj influencera prije nego odaberete onog koji bi mogao potencijalno odgovarati udruzi.

Prilikom odabira influencera svakako se vodite vašim ciljevima u pogledu influencer marketinga. Odgovori na slijedeća pitanja mogu pomoći pri odabiru:

a) Koje vrijednosti što influencer promiče se poklapaju sa vašima?

Ovo je osobito važno kako bi se potaknuo angažman ciljne publike. Prije svega želite biti sigurni da će influencer o udruzi dijeliti informacije i sadržaje koji su relevantni i poticati pratitelje da se uključe i podrže projekte i ciljeve udruge. Analizirajte brandove koje influencer inače promiče i bazu sljedbenika.

b) Tko je vaša ciljna publika?

Vjerojatnije ćete postići veći uspjeh ako radite se influencerom čiji su pratitelji, ciljna publika kojoj se obraća, istinski zainteresirani za ciljeve koje promiče i udruga pa sukladno tome trebate i birati osobu koja će promovirati udrugu.

c) Što udruga može ponuditi influenceru?

Ukoliko surađujete sa influencerom, oni će često tražiti i određenu kompenzaciju za promoviranje udruge. U idealnom slučaju, naići ćete na influencere koji već od ranije dobro poznaju udrugu i njezine ciljeve i projekte pa čak imaju i osobni interes podržati projekte udruge te neće tražiti ništa zauzvrat.

Neki influenceri mogu pak tražiti npr. sudjelovanje u radu tijela udruge, visok stupanj slobode i kreativnosti prilikom odabira stila objava i načina prezentacije udruge te dakako novčanu kompenzaciju. Stoga razmislite što im u tom smislu možete ponuditi.

Gdje tražiti influencere?

Kako bi došli do influencera koji najbolje odgovaraju udruzi potrebno je znati i gdje ih potražiti.

U nastavku dajemo nekoliko metoda za pronalaženje influencera:

a) E-mail liste

Influenceri se možda nalaze i među osobama na vašoj e-mail listi tako da je to možda i najbolje mjesto za početak. To su ljudi koji već poznaju udrugu,  njezine ciljeve, viziju i misiju.

b) Google tražilica

Ukoliko imate vrlo specifičnu ciljnu publiku ovo može biti iznimno učinkovita metoda iako zahtijeva dosta vremena.

c) Društvene mreže

Pretražite npr. Instagram ili Twitter hashtagove povezane sa problematikom kojom se udruga bavi odnosno prema demografskim karakteristikama vaše ciljne publike.Tako možete naići i na influencera koji bi bio prikladan za suradnju. Isto tako, pretražite i tko prati web stranice udruge.

d) Baze podataka o influencerima-influencer marketing alati

Influencere možete u bazama podataka, gdje se oni sami prijavljuju, tražiti prema imenu, tituli, gradu, preferencijama, profilnom imenu. Postoji i filtriranje prema općim podacima kao što su lokacija, jezik, spol, online platforme, društvene mreže, doseg, relevantnost, rezoniranja. Korištenje ovakve baze podataka može pomoći ne samo da stupite u kontakt sa preferiranim influencerom već omogućuju, kao što smo napomenuli, filtriranje prema pratiteljima, interesima, demografskim karakteristikama i drugim varijablama. Neki također pokazuju sa kojim drugim organizacijama i brandovima influencer trenutno surađuje što vam omogućuje da eliminirate one koji su u partnerstvu sa vama konkurentskim organizacijama.

Kako ćete kreirati prvi upit influenceru?

Influenceri su često vrlo zauzeti stoga neka prvi upit bude kratak i neka ne zahtijeva  previše njihovog vremena. Kako se suradnja razvija tako će i komunikacija napredovati. Osobito ako predlažete suradnju na pro bono bazi. Budući da influenceri primaju svakodnevno puno poruka i upita za suradnju potrebno je i da se vaša poruka istakne kako bi je zamijetili. Zato budite direktni i jasno navedite što želite te posebno naglasite beneficije koje će influencer imati suradnjom sa udrugom.

Razmotrite koje aktivnosti što ih influencer može realizirati u predviđenom vremenu će biti najučinkovitije u smislu ostvarenja vaših ciljeva.

Općenito, kod kreiranja prvog upita influenceru vodite se slijedećim:

a) Objasnite razloge vašeg prijedloga za suradnju te vaše ciljeve i želje

Budite otvoreni i direktni u prezentiranju svojih ciljeva i želja. Odnos temeljen na poštovanju preduvjet je uspješne suradnje tako da trebate ostaviti dobar prvi dojam. Prva poruka koju im pošaljete treba biti kratka, koncizna i konkretna. Predstavite udrugu i ne zaboravite jasno navesti razlog zbog kojeg im se obraćate. Isto tako, objasnite zašto ste baš njih odabrali za vaše influencere. To će pomoći da bolje upoznaju udrugu i vrijednosti koje promičete.

Budite jasni i u pogledu toga koliko kontrole nad procesom planirate omogućiti influenceru. Suradnja će biti uspješnija ukoliko influenceru omogućite da bude dio kreativnog procesa. Oni će dodati svoj „rukopis“ i tako kampanju učiniti autentičnom. Slobodno, ako želite, omogućite influenceru i da kreira cijeli sadržaj. Preporučljivo je da ipak vi date konačno odobrenje prije objave promotivnog sadržaja. Na taj način ćete ukloniti mogućnost objave neprikladnih sadržaja koji mogu štetiti ugledu udruge.

b) Ne potičite samostalno temu naknade influenceru

Bitan strateški potez je da tema kompenzacija odnosno naknade influenceru ne bude inicirana od strane udruge. Predstavite udrugu, izložite svoje ideje i tada pratite kamo vodi razgovor. Influencer će možda pristati promovirati udrugu i bez ikakve kompenzacije ali to treba biti njihov izbor. Za slučaj da oni spomenu pitanje kompenzacije unaprijed odredite budžet.

c) Personalizirajte upit

Prilikom kontaktiranja obraćajte se na personalizirani način, izbjegavajte uniformne poruke, kako bi pokazali da pratite njihov rad. Prije prvog kontakta analizirajte sadržaje koje influencer objavljuje i upoznajte se sa njegovim radom. Dijelite njihove objave, komentirajte i sl.. To će pomoći u daljnjoj izgradnji odnosa.

d) Uvijek dajte prednost kvaliteti nad kvantitetom prilikom odabira broja influencera sa kojima ćete surađivati

Suradnja s više influencera istovremeno može biti preveliko opterećenje za udrugu i to na uštrb kvalitete objavljenih sadržaja. Ukoliko nemate dovoljno vremena da bi se u potpunosti posvetili influencer marketingu nemojte niti započinjati masivnu kampanju. Budite realni u pogledu mogućnosti udruge. Morate biti sigurni da influencer istinski vjeruje u vrijednosti i ciljeve koje zastupa udruga te podržava udrugu. Stoga je puno učinkovitije surađivati samo sa jednom osobom koja se istinski angažira u promociji udruge nego sa npr.10 indiferentnih osoba koje to tek rutinski odrađuju.

Davorka Lončar PS/SM

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox