Snižavanje kreditnog rejtinga Kini i Japanu?

Fitch Ratings, jedna od tri najutjecajnije agencije za kreditni rejting upozorila je da bi u iduće dvije godine mogla sniziti kreditni rejting Kine i Japana zbog dugova banaka odnosno ogromnog javnog duga.

Kineske su banke pritisnuli dugovi nakon što su snažno povećale kreditne plasmane kako bi pomogle poduprijeti gospodarstvo za vrijeme financijske krize 2008. Japan pak bilježi javni dug dvostruko veći od BDP-a, u iznosu 5.000 milijardi dolara, a rejting bi mu mogao biti snižen i zbog političke blokade koja koči planove o sređivanju stanja u financijama.

Čelnik Fitcheva odjela za azijsko-pacifičku regiju Andrew Colquhoun kazao je za Reuters da bi kineski rejting za zaduživanje u lokalnoj valuti mogao biti snižen u idućih 12 do 24 mjeseca. Očekujemo značajno pogoršanje kvalitete bankovne imovine. Ako se u idućih 12 do 24 mjeseca pojave problemi u bankovnom sustavu ili se čak pogoršaju, to bi nas potaknulo na sniženje rejtinga.

Kina u rangu s Italijom

Fitchev je važeći kineski dugoročni rejting za zaduživanje u lokalnoj valuti 'AA minus', čime je Kina izjednačena s Italijom, odnosno ima za jednu razinu nižu ocjenu od Španjolske. Na kraju prošle godine dug kineskih tijela lokalne uprave iznosio je po službenim podacima 10.700 milijardi juana (1.670 milijardi dolara).

Što se tiče Japana, u Fitchu procjenjuju da su veće šanse za njegovo sniženje nego za njegovo zadržavanje na sadašnjoj razini. "Da bismo potvrdili važeću razinu rejtinga potreban je vjerodostojan plan fiskalne konsolidacije", upozorava Colquhoun. (Hina/HT)

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox