Snižen rejting Telekoma Slovenije

Snizivši krajem prošloga tjedna kreditni rejting Slovenije za tri stupnja, na Baa2, agencija Moody's snizila je i rejting Telekoma Slovenije, objavili su slovenski mediji.

Telekom Slovenije, vodeći operater u većinskom vlasništvu države, naveo je u priopćenju za javnost da je Moody's u ponedjeljak snizio rejting te kompanije za jednu razinu, na Baa3, navevši kao glavni razlog nedavno snižavanje rejtinga Slovenije, zbog čega se može očekivati niža potpora države toj kompaniji koja je u većinskom vlasništvu države. Iz istog razloga agencija Standard & Poor's revidirala je u ponedjeljak rejting slovenskoj bankarskoj grupi BICRA, stavivši Sloveniju prema riziku poslovanja banaka iz skupine 6 u skupinu 7, u kojoj su još Mađarska, Portugal, Island, Irska i Bugarska.

Kao razloge za ocjenu povećanog rizika za slovensku bankarsku industriju navode se smanjena očekivanja gospodarskog oporavka, loši krediti koji rezultiraju gubicima, te politička polarizacija i izostanak konsenzusa oko mjera koje bi povećale financijsku stabilnost i oporavak triju vodećih banaka u državnom vlasništvu. Ljubljansko "Delo" u posebnom komentaru o teškoćama koje Sloveniji donosi velik pad kreditnog rejtinga upozorava da su prinosi na slovenske dugoročne državne obveznice u ponedjeljak na financijskim tržištima porasli na čak 7,21 posto. To, navodi taj list, povećava špekulacije da će Slovenija morati zatražiti pomoć europskih fondova, što vlada za sada negira, ili da će krediti za Sloveniju biti vrlo skupi.

Velik pad slovenskog kreditnog rejtinga, navodi taj list, među ostalim je i posljedica razočarenja stranih investitora sadašnjom slovenskom vladom, za koju se čini da je sada samo zanima "kako naći način da odgovornost za mogući bankrot države prebaci na političku konkurenciju", navodi list. Ovih je dana slovenska vlada odbila prvi prijedlog državnog proračuna za iduće dvije godine, koji je pripremio ministar financija Janez Šušteršič. To je, navodi "Delo", možda dovoljno kredibilan razlog da Šušteršič ponudi svoju ostavku, jer se to dogodilo po prvi put od kako Slovenija postoji kao samostalna država. Sve to, ocjenjuje "Delo", govori i o "napuklinama" u vladajućoj koaliciji pet stranaka koje sastavljaju vladu premijera Janeza Janše, navodi taj list. (Hina/HT)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox