Snovi o završetku krize neće se ispuniti u nedjelju

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je da čelnici EU-a na svom summitu u nedjelju u Bruxellesu moraju dogovoriti odlučan odgovor na dužničku krizu kako bi se spriječilo njezino širenje na još neke članice EU-a.

Očekujemo snažan odgovor kako bismo pružili jamstva svim zemljama, posebice Španjolskoj. Sada smo u ključnoj fazi za budućnost eura i Europe", rekao je Barroso na konferenciji za novinare.

Ključna pitanja na koja će na summitu trebati odgovoriti jesu u kolikom će se postotku banke morati odreći potraživanja od Grčke, koliko će trebati sredstava za dokapitalizaciju banaka kako bi mogle preživjeti šok otpisivanja dijela grčkog duga te na koji način, koristeći "učinak poluge" povećati zaštitnu moć EFSF-a, a da se pritom u njega ne upumpavaju nova sredstva.

Njemačka, ključna zemlja eurozone i Europske unije, nastoji smanjiti očekivanja uoči summita. Kancelarka Angela Merkel upozorila je da se snovi o završetku krize u nedjelju neće moći realizirati, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert, dodajući da se ipak nada "vidljivom" napretku. (Hina/jk) 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox