Socijalisti Francoisa Hollandea osvojili većinu u parlamentu

Socijalistički predsjednik Francois Hollande dobio je apsolutnu većinu u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, prijeko potrebnu za primjenu njegova programa, ali i suočavanje s pogoršanjem krize eura.Glasovanje je obilježio i povratak krajnje desnice u Nacionalnu skupštinu s tri zastupnika, ali ne i čelnicom Nacionalne fronte Marine Le Pen, piše HRT.hr

Socijalistička stranka i njezini saveznici u ljevici osvojili su apsolutnu većinu s 314 mjesta od 577, prema konačnim rezultatima ministarstva unutarnjih poslova za glavni grad i prekomorska područja te gotovo konačnim za Francuze u inozemstvu. Socijalističkoj stranci neće, dakle, trebati potpora Zelenih (17 mjesta) niti radikalne ljevice (10).

Konzervativna stranka Savez za narodni pokret i njezini saveznici dobili su 229 mjesta na glasovanju s rekordno niskim odazivom (oko 44 posto).

Oboren je i rekord broja izabranih žena. U novoj Nacionalnoj skupštini sjedit će 155 žena, što je broj bez presedana u Francuskoj, ali još jako daleko od izjednačavanja jer je izabrano 422 muškarca. U prethodnu skupštinu izabrano je prije pet godina 107 žena. (sh)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox