Španjolski premijer: Nećemo prihvatiti vanjske uvjete za moguću pomoć

Španjolski premijer Mariano Rajoy rekao je u televizijskom intervjuu da neće prihvatiti vanjske uvjete vezane za mogući program pomoći, prenose u utorak europski mediji. Rajoy je to obećao u prvom televizijskom intervjuu od preuzimanja premijerske dužnosti, uz napomenu da odluka o upućivanju zahtjeva za pomoći nije donesena, izvijestio je BBC u utorak.

Apsolutno sam uvjeren da će svi biti razumni, ali ističem da nismo donijeli odluku, rekao je Rajoy za španjolsku državnu televiziju. Pogledat ću uvjete. Ne bih želio i ne bih mogao prihvatiti da mi se izvana određuje koje konkretne mjere provoditi i gdje moramo rezati, dodao je premijer.

Obećao je također da odluka - kakva god ona bila - neće pogoditi umirovljenike.

Prošlog je tjedna predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi najavio kupnju obveznica zaduženih zemalja eurozone pod uvjetom da zatraže paket pomoći. ECB će osigurati potpuno efikasni zaštitni mehanizam, naglasio je Draghi. Cilj programa je smanjiti troškove zaduživanja dugovima opterećenih članica eurozone kroz kupnju njihovih obveznica.

Po Draghijevom planu, ECB bi kupovao potencijalno neograničen iznos obveznica zaduženih članica eurozone, pod uvjetom da službeno zatraže pomoć i prihvate prateće uvjete. Drugim riječima, zemlje će morati zatražiti pomoć da bi ECB počeo kupovati njihove obveznice na sekundarnom tržištu. Draghi je dodao i da će ECB zatražiti pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda u praćenju poštivanja uvjeta za pomoć. Troškovi zaduživanja Španjolske oštro su pali nakon te Draghijeve objave. (Hina/jk) 

 

 

 

 


 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox