Španjolskoj ne treba pomoć?

Španjolska je u četvrtak otklonila pritisak da zatraži puni paket pomoći kako bi dokončala financijsku krizu a njezin je ministar gospodarstva čak izjavio da joj pomoć uopće nije potrebna.

Četvrto po veličini gospodarstvo u eurozoni položilo je ključni test povjerenja na aukciji državnih obveznica u četvrtak budući da su njegovi troškovi zaduživanja blago pali. Ujedno je Europska središnja banka (ECB) pohvalila španjolske reforme za izlazak iz krize. U sinoćnjem govoru u Londonu španjolski ministar gospodarstva Luis de Guindos potom je ustvrdio da Španjolskoj "uopće ne treba pomoć" i da je njegova zemlja "konkurentna i održiva".

Pojedine utjecajne članice eurozone, poput Njemačke, također nisu sklone opciji španjolskog zahtjeva za pomoći sve dok Madrid ima pristup tržištima kapitala. ECB je skicirao plan o kupnji španjolskih obveznica na otvorenom tržištu kako bi obuzdao rast španjolskih troškova zaduživanja ali će ga aktivirati samo ako Madrid zatraži pomoć i time pristane na stroge uvjete za dobivanje novca iz europskih kriznih fondova.

ECB-ov predsjednik Mario Draghi pohvalio je "nevjerojatan" napredak Španjolske u usvajanju reformi tržišta rada i bankovnog sektora, koje su zatražile europske vlasti. Na redovnoj konferenciji za novinstvo održanoj u četvrtak nakon objave odluke o visini ključnih kamatnih stopa u eurozoni, Draghi je istaknuo napredak u pitanjima fiskalne konsolidacije, strukturnih reformi i posrnulog bankovnog sektora. Upozorio je ipak da su pred Madridom još "značajni izazovi".

Španjolski troškovi zaduživanja oštro su pali nakon što je ECB 6. rujna objavio plan o kupovini obveznica ali su potom opet blago porasli zbog oklijevanja premijera Mariana Rajoya da uputi službeni zahtjev za kompletnim paketom pomoći. Njegov je odgovor u utorak na pitanje hoće li Madrid uskoro uputiti zahtjev za pomoći bio kratak: "Ne". (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox