Specijalni vagon za prijevoz rasutih tereta vrijedan 1,2 milijuna kuna

Nakon što je u posljednjih godinu dana Radionica željezničkih vozila Čakovec za tržište pripremila vagon za kombinirani prijevoz konstrukcija, jučer je potpisan ugovor za novi projekt vrijedan 1,2 miljuna kuna, a riječ je o razvoju specijalnog vagona za prijevoz rasutih tereta. Ugovor je potpisan s Poslovno inovacijskim centrom Hrvatske Bicro, dok projekt podupiru i HŽ holding, HŽ Cargo i Brodarski institut.

 

Ugovorom se odobrava financiranje troškova projekta izrade prototipa vagona za prijevoz rasutih tereta u iznosu od 600 tisuća kuna, što čini 50 posto vrijednosti projekta. Riječ je o bespovratnim sredstvima iz programa poticanja istraživanja i razvoja IRCRO kojim se financijski pomaže malim i srednjim poduzećima koja žele ulagati u istraživanje i razvoj kroz poslovnu suradnju sa znanstvenim ustanovama. Tako će pomoć RŽV-u Čakovec u provedbi projekta osigurati zagrebački Brodarski institut.

Kako je rekao predsjednik Uprave HŽ-a holdinga Zlatko Rogožar, svrha projekta je konstruiranje i izrada prototipa specijalnog vagona za prijevoz rasutih tereta čije su glavne prednosti samohodnost na trasi izvođenja radova, stupnjevito doziranje istovara tereta i veća iskoristivost prostora vagona. Takvim vagonima, dodao je, osigurava se jeftinije, jednostavnije i brže izvođenje radova održavanja, sanacije, modernizacije i izgradnje željezničke infrastrukture.

Direktor Radionice željezničkih vozila Čakovec Dražen Vidović naglasio je kako je osim održavanja i remonta vagona, osnovna djelatnost tvrtke i proizvodnja specijalnih vagona i konstrukcija kojom se želi probiti i na globalno tržište. Najavio je da bi novi vagon na tračnicama po prvi put trebao biti pri kraju rujna ove godine. (Hina/MJ)

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox