SPI - Novi način mjerenja uspjeha zemalja

Indeks društvenog napretka (Social Progress Index - SPI) je novi način mjerenja uspjeha zemalja kojeg su stvorili ekonomisti i drugi stručnjaci. Njime se mjeri sve ono što direktno pogađa obične ljude, kao što je mogućnost obrazovanja i zapošljavanja, stupanj zdravstvene zaštite, te dostupnost hrane.

Za stvaranje SPI su zaslužni akademici s Harvarda i s Instituta za tehnologiju iz Massachusettsa (MIT), u suradnji s drugim poslovnim ekspertima iz cijelog svijeta. Njihov pristup se razlikuje od tradicionalnog mjerenja stope bruto nacionalnog proizvoda, koji samo prikuplja podatke o robi i uslugama, a sve drugo ignorira.  

Prema indeksu društvenog napretka (SPI), prvo mjesto po uspješnosti zauzima Švedska, a SAD se nalaze tek na 6. mjestu. Na drugom je mjestu Velika Britanija, a treće je pripalo Švicarskoj. Četvrta je Kanada, a peta Njemačka. 

Ekonomisti su u prvoj godini mjerenja analizirali samo 50 zemalja svijeta, a među njima nema Hrvatske. "Mjerimo ono što je važno običnim ljudima. Imaju li dovoljno hrane? Imaju li gdje živjeti? Imaju li zdravstvenu zaštitu, mogućnost zaposlenja?", izjavio je Michael Green, izvršni direktor SPI-ja.   

Mjerenjem 12 različitih faktora se dolazi do odgovora na ova pitanja, među kojima su ishrana, održivost ekološkog sistema, ljudska prava pa i mogućnost pristupa internetu.

Iznenađuje podatak da se Kostarika našla na dvanaestom mjestu ove ljestvice. Visoke rezultate dobili su u obrazovanju, zaštiti životne sredine i mogućnosti zaposlenja, piše Glas Amerike. (Izvor:net.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox