Split: Hrvatsko morsko ribarstvo pred kolapsom

Na okruglom stolu pod nazivom „More-zapostavljeno hrvatsko blago“, koji je organizirala Udruga Dalmacija, upozoreno je kako je hrvatsko morsko ribarstvo pred kolapsom jer ribari ne mogu živjeti od svojeg rada.

Hrvatsko ribarstvo je pred kolapsom i ako vlada ne poduzme mjere na njegovu oživljavanju prijeti mu tragedija od koje se dugi niz godina nećemo oporaviti, rekao je predsjednik Udruženja ribarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Miro Kučić.

Kučić je upozorio i na nagli ovogodišnji pad ulova ribe u hrvatskom dijelu Jadrana rekavši kako je u dosadašnjem dijelu 2011. godine ulovljeno oko 30 posto srdele manje no u istom razdoblju prošle godine.

Profesor ribarstva Alen Soldo je naglasio kako je ribarstvo u Hrvatskoj zapušteno do te mjere da i ne postoji kao ekonomska kategorija. Po njegovim riječima prije ulaska u Europsku uniju Hrvatska mora obnoviti svoju ribarsku flotu želi li li prevladati krizu u ribarstvu.

ZERP

Sudionici rasprave su isticali da je neproglašenje zaštićenog ekonomsko-ribolovnog pojasa (ZERP), kako su rekli, sramota svih vlada od osamostaljenja Hrvatske.

Predsjednik sekcije ribara otoka Visa Damir Karuza Kalambera je rekao da Hrvatska ima pravo i obvezu proglasiti ZERP jer će u suprotnom, kako je rekao, odumirati ribarstvo na otocima, a time i stanovništvo. Ne može se živjeti na otocima bez ribarstva, kazao je.

Državni tajnik za ribarstvo Tonči Božanić je kazao kako Hrvatska trenutačno nema „pravih odgovora“ na poteškoće morskog ribarstva, posebice na aktualni veliki pad ulova ribe. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox