Sramoćenje i kleveta postaju kaznena djela

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks danas je u pojedinačnoj raspravi o prijedlogu Kaznenog zakona posebno pozdravio propisivanje kaznenog djela sramoćenja i klevete čime će se, po njegovom mišljenju, stati na kraj dijelu medija kojima je jedini cilj sramoćenje pojedinaca iz političkog i javnog života.

Jedan dio medija koji su obuzeti groznicom profita ili su glasnogovornici, agitatori ili propagandisti grupnih ili političkih interesnih skupina stavio si je kao vrhovno načelo sramoćenje pojedinaca iz političkog ili javnog života, rekao je Šeks dodavši kako se tome mora stati na kraj. Pozdravljajući uvođenje kaznenog djela sramoćenja, kojim se propisuje odgovornost onih novinara koji se ne pridržavaju novinarskog kodeksa, Šeks je kazao kako u javnom životu danas za to ima pregršt dokaza.

Replicirajući Šeksu, Boris Kunst iz HDZ-a ocijenio je kako je očito da je novinarska kampanja ublažila kazne za klevete, dodavši kako, za razliku od europskih zemalja gdje je za to predviđena zatvorska kazna, u Hrvatskoj toga neće biti. Očito da je pritisak Europske federacije novinara imao svoj učinak, ustvrdio je Kunst. Po njegovom mišljenju, novinarima koji pošteno rade svoj posao, ne baveći se senzacionalizmom, klevetama i sramoćenjem ne smeta da se u kazneno zakonodavstvo uvede zatvorska kazna za klevetu.

HDZ-ovac Goran Marić je ocijenio kako se u dijelu medija "doista promiče mržnja, ali mržnja prema istini", dodavši kako ima i onih koji za ubojice tvrde da su ugledni građani i poduzetnici, što Marić smatra nedopustivim. Šeks je zaključio da se propisivanjem kaznenog djela sramoćenja i klevete ne ugrožava sloboda medija već jamči sloboda ali, rekao je, sloboda za istinu, a ne za laž i klevetu. (Hina/HT) 

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox