Srb: RH ima dokument koji Purdu odmah pušta na slobodu

HSP-ov je saborski zastupnik Daniel Srb pozvao hrvatsku Vladu da sudu u BiH uputi sporazum između Hrvatske i Srbije kojim su se ministarstva pravosuđa, rekao je, sporazumjela o neprihvaćanju meritornosti iskaza dobivenih pod prisilom, a po kojemu bi Tihomir Purda, uvjeren je, mogao odmah biti pušten na slobodu.

 

Srb je na konferenciji za novinare rekao kako je od pravosudnih krugova u BiH dobio informaciju da su hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i njegova srbijanska kolegica Snežana Malović lani potpisali niz sporazuma, među kojima i spomenuti.

Hrvatska posjeduje dokument koji bi, u slučaju da bude dostavljen sudu u BiH, bio apsolutno dovoljan da se Tihomir Purda pusti na slobodu - poručio je Srb.

Naglasio je da su bosanskohercegovačke vlasti silno zainteresirane za takav potez Hrvatske, jer, ustvrdio je, prepoznaju opasnost od mogućih komplikacija između Hrvatske i BiH zbog slučaja Tihomira Purde, hrvatskog branitelja kojega Srbija tereti za ratne zločine, ali na temelju iskaza koji je dao pod prisilom, tijekom zatočeništva u srbijanskim logorima.

Razloge zašto Hrvatska ne koristi taj sporazum kako bi riješila taj slučaj i spriječila Purdino izrućenje Srbiji HSP-ovac vidi u odluci Vlade da će radije izbjeći moguće kritike Europske komisije i završiti pregovore u poglavlju 23., nego pomoći Purdi. Iznio je stav HSP-a po kojemu u ovom trenutku, bez obzira na moguće rizike, Hrvatska mora zaštititi svakog svog državljanina, posebno branitelje s velikim zaslugama za stvaranje Hrvatske i njezinu neovisnost. (Hina/SJ)

 

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox