Srbijanski ministar: Što je sa Srbima na hrvatskim popisima?

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u petak kako bi Srbija, nakon što je odustala od kaznenog progona Tihomira Purde, trebala postaviti pitanje Srba koji su na hrvatskim popisima optuženih za ratne zločine.

U izjavi koju prenosi srbijanska agencija Beta, Dačić je kazao kako odustajanje od progona Purde mora biti praćeno "isto tako žestokim postavljanjem pitanja" što je sa Srbima koji su, kako tvrdi, bez argumenata optuženi i osuđeni u Hrvatskoj.

Srbija bi se, kako je rekao, trebala ponašati kao i druge države te brinuti o svojim građanima. Ne možemo odustati od Ganića i Purde, a da pritom stotine ljudi bude na takozvanim optužnicama, kazao je Dačić.

Predsjednika vodeće oporbene Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija “poražena i ponižena“ postupkom najviših državnih tijela koja su obustavila kazneni progon Purde.

To znači, Purda je počinio zločin, ali budući da hoćemo dobrosusjedske odnose onda nije važno što je počinio zločin. Ili ako nije počinio zašto ste ga onda kazneno gonili, kazao je.

Državni tajnik u srbijanskom ministarstvu pravosuđa Slobodan Homen rekao je kako je u slučaju Tihomira Purde srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine postupilo na pravi način, naglasivši istodobno kako se izvršna vlast ne treba miješati u sudske postupke niti u tužiteljske odluke. (Hina/jk)

 

 

Foto: Krunoslav Petric/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox