Srbiji status kandidata i odgoda pregovora?

Europska komisija želi ponuditi Srbiji status kandidata za članstvo u EU u listopadu, ali će preporučiti odgodu pregovora dok Beograd ne poboljšava svoje odnose s Kosovom, izvijestila je iz Bruxellesa agencija Reuters pozivajući se na izjave diplomata EU-a.

U svojem godišnjem izvješću o zemljama koje teže pridruživanju Uniji, koje treba biti objavljeno sljedećeg mjeseca, Europska komisija želi nagraditi Srbiju za izvođenje preostalih odbjeglih ratnih zločinaca pred lice pravde u ovoj godini, rekli su diplomati.

Također, želi priznati napore Beograda na reformi državnih institucija i borbi protiv korupcije i kriminala, koje smatra važnim koracima prema postizanju spremnosti balkanskih država, poput Srbije, za članstvo u Uniji. No, zabrinutost zbog napetosti s Kosovom, znači da EU nije spremna za pokretanje stvarnih pregovora o članstvu, pa će za taj proces vjerojatno trebati godine prije nego što Srbija postane članica, ocjenjuje Reuters. To je sasvim sigurno, Komisija će preporučiti status kandidata za Srbiju, ali će postaviti uvjete za otvaranje pregovora, rekao je europski diplomat, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Srbija odbija priznati Kosovo

Odnosi Srbije s Kosovom pogoršali su se u posljednjih nekoliko tjedana, zbog neslaganja oko trgovine i graničnih prijelaza, što su pretvorilo u nasilje u nekoliko navrata. Srbija, uz pet zemalja članica EU, odbija priznati Kosovo kao neovisnu državu.  Mnogi dužnosnici EU-a se nadaju da će guranje Srbije prema EU, pomoći da se ta zemlja čvrsto postavi na put reformi, no neke prijestolnice EU-a su ljute zbog odbijanja Beograda da prizna Kosovo i žele vidjeti veći napredak u razgovorima o praktičnoj suradnju između dviju zemalja, koji se odvijaju uz posredovanje EU. Komisija bi mogla podijeliti svoju preporuku na dva dijela, rekao je jedan visoki diplomat EU. Mogla bi započeti sa statusom kandidata, ali odgoditi svoju preporuku za datum početka pregovora

Europska komisija može promijeniti mišljenje

Diplomati su kazali da Njemačka, među ostalima, još uvijek može odbiti da odobri takav prijedlog, bez daljnjeg napretka na Kosovu. Drugi su rekli da se plan Komisije još može promijeniti u dolazećim tjednima, ako se situacija između Kosova i Srbije dalje pogorša. Ako se to ne dogodi, od Srbije bi moglo biti zatraženo da ispuni niz posebnih uvjeta prije nego što vlade EU razmotre mogućnost pokretanja pregovora. Primjerice, potpuna provedba onoga što se dogovori na pregovorima s Kosovom, mogao bi biti jedan takav uvjet, kazali su diplomati. Drugi bi mogao uključiti nastavak antikorupcijskih reformi. (Hina/HT)

 

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 


 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox