Sredinom mjeseca poskupljuju kruh i mlijeko?

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Pravi efekti uvođenja stope PDV-a od 5 posto na kruh i mlijeko i neke druge proizvode vidjet će se u drugoj polovici mjeseca. 

Neke su tvrtke potvrdile da su korigirale svoje cijene za manje iznose, iz nekoliko trgovačkih lanaca naveli su kako povećanja cijena ključnim i najprodavanijim artiklima u grupi pekarskih i mliječnih proizvoda do daljnjeg neće biti, dok predstavnici sindikata smatraju da su poskupljenja neizbježna. Proizvođač pekarskih proizvoda, tvrtka Mlinar, podigla je cijene svoga kruha i osnovnih vrsta peciva za pet posto, uslijed ukidanja nulte stope PDV-a i uvođenja stope od 5 posto, potvrdili su u Mlinaru. Napominju kako se radi o korekciji u prosjeku od 10 do 20 lipa.

U udruženju Žitozajednica očekuju kako će nakon uvođenja stope PDV-a od pet posto najvjerojatnije doći do rasta cijene kruha i osnovnih vrsta peciva za taj iznos, no kažu kako je riječ o malim iznosima koji neće predstavljati osjetniji udar na potrošače. U Croatiastočaru su danas ponovili kako će uvođenjem stope PDV-a od pet posto vjerovatno doći do određenih korekcija cijena, no kako će odluku o tome donijeti svaka tvrtka za sebe te kako bi se te korekcije mogle kretati od 20 do 30 lipa. Napominju kako će se pravi efekti vidjeti u drugoj polovici mjeseca budući trgovački lanci sada imaju akcije pa su samim time cijene niže. Uvođenje stope PDV-a od 5 posto, kažu u Croatiastočaru, dodatni su trošak za mljekarsku industriju te će joj to uzrokovati dodatan problem s likvidnošću.

Iz trgovačkog lanca Mercator su ponovili kako korekcije cijena zbog izmjenama zakona o PDV-u za potrošače Mercatora i Getroa do daljnjeg neće biti. U oba brenda trgovina redovito dajemo, i davat ćemo posebne akcijske cijene na biranim osnovnim potrošačkim artiklima, ali i širem prehrambenom asortimanu zbog sve slabije kupovne moći građana, navode iz Mercatora. Iz Konzuma su kazali kako vezano na promjenu PDV-a, a u dogovoru sa svojim dobavljačima nisu mijenjali cijene ključnim i najprodavanijim artiklima u grupi pekarskih i mliječnih proizvoda.

Poskupjenja su neizbježna, kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Smatra da pekari i mljekarska industrija više nemaju prostora za unutarnje uštede te da će povećane troškove energije i sirovina preliti na potrošače. Nominalno, poskupljenja neće biti velika i iznosit će nekoliko desetaka kuna mjesečno, ali pribroje li se prethodnim dizanjima cijena struje, plina, grijanja, hrane i drugih, poskupljenje kruha i mlijeka mogla bi biti kap koja prelijeva čašu, kaže Sever koji upozorava da plaće i mirovine nisu pratile povećanje troškova života. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox