Srića: Oko proračuna su se dogovorili "drugovi"

"Tresla se brda, rodio se miš", čulo se u raspravi zagrebačke Gradske skupštine o proračunu za 2011. od 6,79 milijardi kuna nakon što je većina SDP-ovih zastupnika najavila da će ga podržati, premda su "pale" brojne kritike da proračun nema vizije razvoja te da se na građanima "trenira strogoća".

Najveća kritika upućena je na račun gradske uprave koja je samo, kako je rečeno, tehnički doradila i korigirala prijedlog o dohodovnom cenzusu za neka socijalna prava koja je subvencionirao grad. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a i zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić rekao je kako bi bilo licemjeran kada bi sad podržao, a poslije kritizirao proračun, što su zastuopnici HDZ-a protumačili da bi on mogao glasovati protiv, pa su iz redova HDZ-a ocijenili  "neobjašnjivim i neprihvatljivim" da on kao predsjednik Kluba, glasa na jedan način, a zastupnici na drugi.

Postoji puno razloga protiv proračuna, a samo jedan za, a to je da se zadrže postojeća socijalna prava kada je riječ o modelu naplate i smještaja djece u vrtiće - kazao je uvodno Bernardić. On rješenje vidi u zadržavanju "statusa quo" kroz rebalanse proračuna dok na snagu ne stupi odluka o dohodovnom cenzusu što je planirano za 1. svibnja. Gdje ste bili kad je grmilo? - pitao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Jasen Mesić rekavši kako su iz redova HDZ-a godinama upozoravali na loše stanje u gradu, dok je SDP prihvaćao i radio po "Bandićevim" proračunima i prihvaćao dugovanja, baš kao što to čini i danas, samo da bi zadržao vlast, da ne ide na izbore.

Nezavisni zastupnik Zvonko Maković pitao je kako HDZ u Zagrebu može tražiti jedno, a torbarenjem u Saboru navlači mandate i zadužuje se za milijarde, a Igor Rađenović je apelirao na zagrebački HDZ da potakne zakonske izmjene u Saboru kako bi na izbore mogli istodobno ići i za Gradsku skupštinu i za gradonačelnika. Uzavrelu atmosferu nastojao je smiriti Boris Šprem, predsjednik Gradske skupštine rekavši kako se prihvaćanjem proračuna izbjegava nestabilost i neizvjesnost i otvara mogućnost da se gradska vlast prestane baviti sobom, a bavi razvojem grada.

Tresla se brda, rodio se miš - rekao je nezavisni zastupnik Velimir Srića koji je i dalje ogorčen proračunskim prijedlogom jer, kako je rekao, "trenira strogoću" na građanima uvođenjem dohodovnog cenzusa. Drago mi je da su se 'drugovi' dogovorili da će prihvatiti proračun - kazao je i dodao kako je proračun planiran kao da netko kani bježati, i to u šumu, jer su ceste i poticaji šumarstvu među rijetkim proračunaskim stavkama koje će se povećati. (Hina/MŠ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox