Srpski tajkuni uzvraćaju udarac

Srpski predsjednik Boris Tadić zaratio je sa srpskim tajkunima, piše Poslovni dnevnik. Nakon što je tražio od vlade rješenje da tajkuni vrate dio bogatstva stečenog privilegijama koje su im godinama omogućavale vladajuće strukture, na njega se obrušio Milan Beko, jedan od najkontroverznijih srpskih tajkuna pitavši predsjednika hoće li primijeniti Putinov ili Chavezov model obračuna s domaćim bogatašima.

 

Protiv Beka, ali i još 16 osoba iz državnih institucija podnesene su kaznene prijave za nezakonitu kupovinu Luke Beograd, a Tadić je inicirao i dodatno oporezivanje tajkuna.

Beko tvrdi da su se tajkuni više obogatili u zadnjih 10 godina nego za vrijeme Miloševića te traži da Tadić pregleda vlastitu Demokratsku stranku i tamo potraži "kandidate" za povrat nezakonito stečenog novca. Premda nije izričito naveo imena, pretpostavlja se da misli na Aleksandra Vlahovića, bivšeg ministra za privatizaciju te Božidara Đelića, sadašnjeg potpredsjednika vlade.

Tadić svojim prijedlogom želi ispraviti propuste državnog aparata koji nakon pada Miloševićevog režima nije preispitao porijeklo novca, čime se on "oprao" privatizacijom, no srpski tajkuni preko Beka žele javnost uvjeriti da su svoju imovinu stekli legalno. Savjet za borbu protiv korupcije, doduše, već godinama upozorava kako su neke "ekskluzivne privatizacije" obavljene uz pomoć vlasti.
Nakon napada srpskih bogataša, sada je red na Tadiću. (MJ)

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 24. studeni 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox