Standard & Poor's potvrdio kreditni rejting BiH

Agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's potvrdila je rejtinge Bosne i Hercegovine za dugoročno i kratkoročno zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti na B/B, uz stabilnu prognozu.

Ta agencija istodobno je uklonila BiH rejtinge s liste za razmatranje s negativnim implikacijama, na koju ih je uvrstila 30. studenoga prošle godine. Prognoza za rejtinge sada je stabilna, navodi se u priopćenju S&P-a. U S&P-u ističu da stabilna prognoza održava očekivanja agencije da će se političko ozračje u toj zemlji sada stabilizirati nakon što je uspostavljena vlada, što će omogućiti učinkovitije upravljanje državnim financijama, uz moguće uključivanje Međunarodnog monetarnog fonda.

Agencija, međutim, očekuje da bi moglo doći do kašnjenja pri usvajanju i provedbi značajnih mjera kao što su proračun za 2012. i planirani popis stanovništva u 2013. S&P je stoga napomenuo da bi mogao sniziti rejtinge BiH, bude li se činilo da će donošenje proračuna za ovu godinu znatnije kasniti.

Ako uočimo kašnjenja u pravovremenom servisiranju dugova, kao što se dogodilo u ovogodišnjem siječnju, mogli bismo smanjiti rejting za više od jedne razine. Nadalje, dodatno pogoršanje u vanjskom okruženju moglo bi pritiskati gospodarski rast te stvoriti pritiske na bankovni sustav, u kojem među vlasnicima dominiraju austrijske i talijanske banke, što bi nas također moglo navesti na snižavanje rejtinga, stoji među ostalim u priopćenju S&P-ja. (Hina/HT)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox