Stanje se zahuktava: EU zabranila uvoz iranske nafte

Europska unija je zabranila uvoz nafte iz Irana i uvela više drugih gospodarskih sankcija toj zemlji čime se pridružila Sjedinjenim Državama u novom krugu mjera koje za cilj imaju odvratiti Teheran od njegova nuklearnog programa.

Na sastanku u Bruxellesu 27 ministara vanjskih poslova zemalja EU-a, koji je drugi najveći uvoznik iranske sirove nafte nakon Kine, dogovoreno je da se odmah uvodi zabrana svih novih ugovora o uvozu, kupnji ili transportu iranske sirove nafte i naftnih derivata. EU zemlje koje već imaju ugovore o kupnji nafte i naftnih derivata moći će ih, međutim, poštivati do 1. srpnja.

Zamrzavanje sredstava

Dužnosnici EU-a su također rekli da su se dogovorili zamrznuti sredstva iranske središnje banke i zabraniti trgovinu zlatom i drugim plemenitim metalima s iranskom bankom i državnim tijelima.

Zapadne zemlje očekuju da će te sankcije zajedno s onima koje je 31. prosinca uveo SAD ugušiti iranski izvoz te da će izostanak sredstava naposljetku navesti Iran da ograniči svoj nuklearni program za koji Zapad sumnja da ima za cilj proizvodnju oružja.

Član utjecajnoga iranskog Stručnog vijeća, bivši ministar obavještajnih službi Ali Fallahian, u Iranu je izjavio da bi Teheran trebao odgovoriti na sankcije EU-a tako da odmah obustavi prodaju Uniji i tako uskrati Europljanima vrijeme da organiziraju alternativnu opskrbu i naštete njihovim gospodarstvima visokim cijenama nafte. On je također ponovio da bi Iran mogao zatvoriti Hormuškli tjesnac kojime prolazi trećina tankerskog prometa nafte u svijetu. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox