"Stečaj Gredelja nije politička odluka"

Stečaj Tvornice željezničkih vozila Gredelj nije politička odluka već jedino ekonomski opravdano rješenje koje ne mora značiti kraj Gredelja i kroz koje više od tisuću radnika može sačuvati radna mjesta, izjavio je danas ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Na pitanje kako komentira tvrdnje radnika i sindikata da je stečaj Gredelja politička odluka, Hajdaš Dončić je odgovorio kako to nije politička odluka već odluka Trgovačkog suda.

Promatraju li se Gredeljevi prihodi i rashodi, vidi se da je stanje bilo neodrživo, s pola milijarde kuna dugova prema kreditorima i dobavljačima te je nažalost stečaj jedino ekonomski moguće rješenje, što ne znači da većina radnika Gredelja neće sačuvati posao, rekao je Hajdaš Dončić odgovarajući na pitanja novinara nakon otvorenja konferencije o ulaganjima u željeznicu u jugoistočnoj Europi. Govorimo sigurno o preko tisuću radnih mjesta koja mogu biti sačuvana, kazao je.

Po njegovim riječima, dio proizvodnje u Gredelju i tako radi, a to je proizvodnja lokomotiva za američkog partnera koji je zainteresiran za nastavak proizvodnje te se tu može govoriti o približno tristo radnih mjesta. Isto tako, dodaje, kroz projekte gradnje novih vlakova može se govoriti o istom tom broju radnika, a dio radnika će preuzeti HŽ Putnički prijevoz u poduzeće za čišćenje i njegu vlakova.

Napomenuo je da se stečaj Gredelja odvija po starim propisima što je bolje, jer je stečajni postupak tako velikog poduzeća lakše voditi s jednim stečajnim upraviteljem.

Hajdaš Dončić kaže da ne gleda toliko crno na sam stečajni postupak jer su kroz njega mnoga poduzeća oživjela, kao primjerice trgovački lanac Pevec.

Kaže da će se kroz stečajni postupak Gredelj moći bez problema obavljati platni promet te da je u zadnjih pet - šest mjeseci račun Gredelja bio svakodnevno blokiran. Gredelj, po njegovim riječima, ima budućnost na hrvatskom tržištu u proizvodnji vlakova i lokomotiva, održavanju i njezi željezničkih vozila. (Hina/jk)

 

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox