Štedi na ukinutim agencijama, troši 314 mil. kuna više za preživjele

Unatoč velikim najavama Vlade o ukidanju pet agencija čime će se srezati troškovi, proračun za 2011. osigurava milijardu i 594 milijuna kuna za rad 30 hrvatskih agencija. Ta je ''cifra'' za 6,8 milijuna kuna veća nego lani te za 314 milijuna kuna veća nego u 2009. godini, piše Jutarnji list.

 

Tih pet agencija će naime samo biti prekrojene, preimenovane ili jednostavno pridružene nekim drugim državnim tijelima. Riječ je o Agenciji za promicanje izvoza i ulaganja (APIA), Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), Agenciji za strukovno obrazovanje, Agenciji za obrazovanje odraslih i Hrvatskoj agenciji za za borbu protiv dopinga u sportu.

Tako će primjerice poslovanje Agencije za borbu protiv dopinga u sportu preuzeti Hrvatski olimpijski odbor, a poslove Agencije za promicanje izvoza i ulaganja preuzet će Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, piše Jutarnji list. Agencija za strukovno obrazovanje i Agencija za obrazovanje odraslih spojit će se u jednu spojenog naziva.

Zaposlenici agencija koje se ukidaju će preći u različita tijela državne uprave i postat će državni službenici, a oni koji se neće moći rasporediti stavit će se na raspolaganje Vladi. Za to vrijeme imat će pravo na plaću, a nakon isteka raspolaganja imat će pravo i na otpremninu.

 

Bez čega se može?

Centar za krš, Zavod za tlo, Fond za razvoj i zapošljavanje - preuzima Ministarstvo gospodarstva
Fond za regionalni razvoj - preuzima Ministarstvo regionalnog razvoja
Državna ergela đakovačkih lipicanaca - preuzima Hrvatski centar za konjogojstvo
Šumarska savjetodavna služba - preuzimaju Hrvatske šume
Regionalno središte za pružanje pomoći i uklanjanje posljedica katastrofe - preuzima Državna uprava za zaštitu i spašavanje
Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo - preuzima Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo
Hrvatski geodetski institut - preuzima Državna geodetska uprava

 

Također je trebala biti stvorena Agencija za upravljanje državnom imovinom, koja bi spojila Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom, Fond za privatizaciju te Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama. Međutim navedene agncije još postoje i iz proračuna se za njih izdvaja poveća svota. Neispunjena je ostala i odluka Vlade o nezapošljavanju u državnim službama. Podaci govore kako su zaposlene 162 osobe te da se tijekom iduće namjeravaju zaposliti još 445. U isto je vrijeme iz državne službe otišlo doduše 725 službenika, piše Jutarnji list.

Mnoge agencije, centri, fondovi i direkcije imaju zvučna imena, međutim nitko ne razumije čime se one bave i što ima je zapravo funkcija. (S.J.)

 

Izvor: Jutarnji list, izdanje 6.12.2010.

Foto: vlada.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox