Štednja u američkoj vojsci: Odustaju od vođenja dva rata istovremeno

Obamina administracija objavit će vojnu strategiju prilagođenu smanjenjima proračuna vrijednim stotine milijardi dolara, što uključuje i udaljavanje od dugogodišnjeg cilja Pentagona da bude spreman istodobno voditi dva rata, izvijestili su američki mediji.

Ističući političku dimenziju washingtonske rasprave o vojnoj štednji, predsjednik Barack Obama planira se u četvrtak pridružiti vojnim zapovjednicima u Pentagonu kako bi javnosti zajednički predstavili novu strategiju.

Ministar obrane Leon Panetta i zapovjednik združenog stožera general Martin Dempsey, na konferenciji za tisak u Pentagonu izložit će ključne odrednice osmomjesečne revizije strategije američkih sigurnosnih interesa, nakon kratkog obraćanja predsjednika Obame, rekli su dužnosnici ministarstva obrane, prenosi CBS News.

Odustaju od 2 rata

Oni su naznačili da će revizija naglasiti vojna ulaganja u Aziji kao i u američku zračnu i pomorsku moć, dok bi se ograničio rast ukupnog proračuna Pentagona i oslanjanje na kopnene snage za američko angažiranje u inozemstvu. Velike promjene u prioritetima obrane se ne očekuju, ali se najavljuje ??smanjenje snaga u Europi i ograničenje velikih programa razvoja oružja.

Nova će strategija, prema najavama, značiti i udaljavanje od dugogodišnjeg cilja SAD-a da bude u mogućnosti uspješno voditi dva regionalna rata u isto vrijeme. Veću će pozornost strategija posvetiti neposrednim prijetnjama poput cyber-ratovanja i terorizma.

Administracija i Kongres već su smanjili izdvajanja za obranu, koja odražavaju završetak rata u Iraku i povlačenje dijela snaga u Afganistanu. Proračun za obranu od 662 milijarde dolara, planiran za sljedeću godinu, za 27 milijardi dolara je manji nego što je predlagala administracija i za 43 milijarde dolara manji nego što je Kongres dao Pentagonu ove godine. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox