Što će smjeti, a što ne javni ovršitelji

Od nove godine javni ovršitelji će smjeti ulaziti u domove dužnika i bez da im oni otvore vrata. U prijevodu, moći će to učiniti i blagdanom, noću, čak i ako su vrata kuće zaključana, piše Dnevnik.hr. Njihov zadatak: vraćanje gotovo 40 milijardi kuna dugovanja.

Tisuće građana i tvrtki tako samo nekoliko mjeseci dijeli od posjeta javnog ovršitelja.

Javni ovršitelj Vedran Vidmar potvrdio je da će moći ući i u zaključane prostorije, ali uz prisutnost dva svjedoka, odnosno policije i ovlaštenog bravara. Međutim, to je do sada mogao napraviti sud pa se, kako kaće Vidmar, ne rad o proširenju ovlasti.

Zakon s mnogo mana

Bivši predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić objasnio je da se to ipak neće moći ''samo tako''. Javni ovršitelji će, prema tumačenju Crnića, smjeti ući u nečiji dom samo ako imaju dopuštenje Općinskog ili Trgovačkog suda te neće moći ulaziti po svojoj volji.

Ivica Crnić je i jedan od najglasnijih kritičara novog zakona o ovrsi. Mana je, kako kaže, mnogo. Primjerice, sustav kontrole zakonitosti ovrha.

Upozorava i da će javni ovršitelji u rukama imati golemu imovinu ljudi ili tvrtki. Ukoliko bi učinili nešto nezakonito, odogovaraju samo oni svojom imovinom. Što ako netko od njih pronevjeri tu imovinu, vjerovnik se na kraju neće moći naplatiti, a tko će onda odgovarati? Odgovarat će, istina javni ovršitelj, ali neće odgovarati država koja ga je imenovala', upozorava Crnić. (jh)

 

 

 

 

Izvor: www.dnevnik.hr

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox